Volledig scherm
© ANP

Polderen met stikstof

commentaarGeen woedende boeren op het Abdijplein, geen bespandoekte tractoren die door de Middelburgse straten tuften noch landbouwers die dreigden de deur van het provinciehuis te rammen. De stikstofcrisis deed maandag in de Zeeuwse hoofdstad geen stofje opwaaien. In landbouwprovincie Zeeland dronken de boerenbestuurders een kopje koffie of drie met twee gedeputeerden en de commissaris van de koning. Onder het motto: overleggen is beter dan bekvechten.

Ze kwamen eruit. De provincie begrijpt dat onder de aanstaande nieuwe stikstofregels boeren willen blijven ondernemen. Op hun beurt snappen landbouworganisatie ZLTO en de organisatie voor jonge boeren ZAJK dat de provincie de stikstofuitstoot moet zien te beteugelen. Beiden zijn het erover eens dat generieke stikstofmaatregelen voor heel Nederland onwerkbaar zijn. Daarom willen ze samen zoeken naar ‘werkbare oplossingen’ die goed zijn voor de natuur én voor de landbouw. 

Zeeland is ook geen Friesland, waar de grootschalige veehouderij relatief veel stikstof in de vorm van ammoniak uitstoot. Slechts 29 procent van de Zeeuwse stikstofuitstoot afkomstig van boerenbedrijven, tegen 46 procent landelijk. Er is zelfs een tekort aan organische mest, nodig voor kringlooplandbouw. Bovendien komt het grootste deel van de Zeeuwse stikstofbelasting overwaaien uit België. Het zou vreemd zijn als vooral boeren een stikstofprobleem van de zuiderburen moeten gaan oplossen. De boeren, onze voedselproducenten, hebben al genoeg voor hun kiezen gehad.

 1. Baudet hoef je niets te leren

  Baudet hoef je niets te leren

  Maarten Feteris, president van de Hoge Raad, probeert Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie iets te leren: er is geen rechtsvrije ruimte. De wetgevende en de uitvoerende machten moeten binnen de wetten en internationale verdragen blijven die ze zelf hebben gemaakt. Nederlandse rechters, die op verzoek van burgers uitspraken doen over de rechtmatigheid van het handelen of juist van het niet-handelen van de overheid, gaan niet buiten hun boekje. Met hun oordeel over de Urgenda-kwestie, over stikstof en over de IS-kinderen, doen zij precies wat zij moeten doen.
 2. Burger, ruik eens onraad!
  PREMIUM
  Commentaar

  Burger, ruik eens onraad!

  Hoe is het met uw reukzin? Goed? Bent u ook een beetje waakzaam? Dat komt mooi uit. Want de politie wil uw neus en oplettendheid gebruiken om drugscriminelen op te sporen. In Tholen-stad heeft de politie een stinkend busje met grote blauwe vaten geparkeerd. Dagenlang gebeurde er niets. Maar het is juist de bedoeling dat burgers op zoiets aanslaan. Zulke vaten en een anijslucht moeten je aan het denken zetten. Tijd om de politie te tippen! Daarom spreekt de politie voorbijgangers aan en legt hen bij het busje uit waar ze op moeten letten.