Volledig scherm
© ANP

Polderen met stikstof

commentaarGeen woedende boeren op het Abdijplein, geen bespandoekte tractoren die door de Middelburgse straten tuften noch landbouwers die dreigden de deur van het provinciehuis te rammen. De stikstofcrisis deed maandag in de Zeeuwse hoofdstad geen stofje opwaaien. In landbouwprovincie Zeeland dronken de boerenbestuurders een kopje koffie of drie met twee gedeputeerden en de commissaris van de koning. Onder het motto: overleggen is beter dan bekvechten.

Ze kwamen eruit. De provincie begrijpt dat onder de aanstaande nieuwe stikstofregels boeren willen blijven ondernemen. Op hun beurt snappen landbouworganisatie ZLTO en de organisatie voor jonge boeren ZAJK dat de provincie de stikstofuitstoot moet zien te beteugelen. Beiden zijn het erover eens dat generieke stikstofmaatregelen voor heel Nederland onwerkbaar zijn. Daarom willen ze samen zoeken naar ‘werkbare oplossingen’ die goed zijn voor de natuur én voor de landbouw. 

Zeeland is ook geen Friesland, waar de grootschalige veehouderij relatief veel stikstof in de vorm van ammoniak uitstoot. Slechts 29 procent van de Zeeuwse stikstofuitstoot afkomstig van boerenbedrijven, tegen 46 procent landelijk. Er is zelfs een tekort aan organische mest, nodig voor kringlooplandbouw. Bovendien komt het grootste deel van de Zeeuwse stikstofbelasting overwaaien uit België. Het zou vreemd zijn als vooral boeren een stikstofprobleem van de zuiderburen moeten gaan oplossen. De boeren, onze voedselproducenten, hebben al genoeg voor hun kiezen gehad.

  1. Hulde voor de vasthoudende Danny Vera
    PREMIUM
    COMMENTAAR

    Hulde voor de vasthouden­de Danny Vera

    Het jaar is nog niet voorbij, maar we mogen nu al stellen dat 2019 het jaar van Danny Vera was. Zaterdag schreef hij muzikale historie, door met zijn liedje Roller Coaster op nummer 4 binnen te komen in de Top-2000, een door luisteraars samengestelde lijst van Radio 2. Consequent draagt de Middelburger uit dat hij geen muziek maakt voor prijzen of lijstjes. Dat hij nu met Roller Coaster de juiste snaar heeft geraakt bij heel veel mensen, is natuurlijk (ook financieel) mooi meegenomen. Maar het zit niet in het voorhoofd van Vera. Hij wil gewoon mooie liedjes maken. Of ze nou scoren of niet.