Rutte over toeslagenaffaire: ,,We schamen ons diep."
Volledig scherm
PREMIUM
Rutte over toeslagenaffaire: ,,We schamen ons diep." © Videostill

Overheid blameert zich dubbel in toeslagenaffaire

Weinig kwesties steken uit boven het coronanieuws. De jammerlijke nasleep van de affaire rond de kinderopvangtoeslag doet dat wel. Niet omdat er nog iets nieuws is te melden. Er ligt nu wel een rapport, maar lang voordat de parlementaire commissie aan het werk ging, was al duidelijk dat de overheid duizenden burgers volkomen onterecht in grote financiële moeilijkheden heeft gebracht. Het grote nieuws van deze week is, dat de regering nog steeds geen goed antwoord heeft op de vraag: wat nu?

 1. Klaag niet, doe het zelf
  PREMIUM

  Klaag niet, doe het zelf

  Regeren is vooruitzien. Dat is niet gelukt bij de invoering van de harde lockdown. Het setje algemene regels voor het beperken van de detailhandel tot de eerste levensbehoeften was niet genoeg. Daarom wisten sommige winkeliers na de toespraak van premier Rutte op maandagavond echt niet waar zij aan toe waren. Anderen hielden zich van de domme of probeerden een sluiproute om toch nog iets te verkopen. Neem het hen eens kwalijk. In elk geval moest het kabinet het beleid woensdag alsnog aanscherpen. Dit is niet alleen moeilijk voor de winkeliers. Hun klanten begrijpen er ook weinig van.
 2. Asscher is aangeschoten wild
  PREMIUM

  Asscher is aangescho­ten wild

  Wordt Lodewijk Asscher onttroond als partijleider na de snoeiharde kritiek op zijn rol als minister van Sociale Zaken in de toeslagenaffaire? Een deel van de PvdA-leden zaagt inmiddels aan de stoelpoten van hun kopman. In een interne groepsapp van de PvdA vragen kandidaat-Kamerleden zich hardop af of Asscher nog geloofwaardig door kan gaan als lijsttrekker. Politiek draait om vertrouwen en geloofwaardigheid, zegt één van hen. Hij moet opstappen, zegt een deel van de PvdA’ers. Hoe groot het interne verzet is, is nog onduidelijk.
 1. Van basisschool naar brugklas: dit jaar extra spannend
  Play

  Van basis­school naar brugklas: dit jaar extra spannend

 2. Shoppen kan niet, dan maar aan de wandel!
  Play

  Shoppen kan niet, dan maar aan de wandel!