Terneuzen 20210106 Verpleegkundige Sandra Knol (rechts) geef Manon Riemens (zittend) de vaccinatie
Volledig scherm
PREMIUM
Terneuzen 20210106 Verpleegkundige Sandra Knol (rechts) geef Manon Riemens (zittend) de vaccinatie © Camile Schelstraete

Over vaccinatieplicht zou Nederland niet hóeven nadenken

De eerste spuit is gezet. Ook in Zeeland. Dat geeft hoop. Net als de goedkeuring van een tweede vaccin. Dat is niet meteen ruim beschikbaar, maar het helpt natuurlijk wel. Het derde lichtpuntje is de vaccinatiebereidheid. Een zeer ruime meerderheid van het medisch zorgpersoneel lijkt mee te doen. Eerder waren in de zorgsector opvallend veel twijfelaars. 

 1. Klaag niet, doe het zelf
  PREMIUM

  Klaag niet, doe het zelf

  Regeren is vooruitzien. Dat is niet gelukt bij de invoering van de harde lockdown. Het setje algemene regels voor het beperken van de detailhandel tot de eerste levensbehoeften was niet genoeg. Daarom wisten sommige winkeliers na de toespraak van premier Rutte op maandagavond echt niet waar zij aan toe waren. Anderen hielden zich van de domme of probeerden een sluiproute om toch nog iets te verkopen. Neem het hen eens kwalijk. In elk geval moest het kabinet het beleid woensdag alsnog aanscherpen. Dit is niet alleen moeilijk voor de winkeliers. Hun klanten begrijpen er ook weinig van.
 2. Je laten prikken is logisch
  PREMIUM
  commentaar

  Je laten prikken is logisch

  Dat is wel even schrikken: een variant van het coronavirus die waarschijnlijk nóg besmettelijker is. In Engeland heeft een mutatie van het virus in korte tijd het origineel overvleugeld. De eerste toelichting van deskundigen is niet alleen maar kommer en kwel: de nieuwe variant zou niet dodelijker zijn dan de oude, en de vaccins die nu in de maak zijn zullen ons waarschijnlijk ook redelijk beschermen tegen de mutant. Maar de hoge besmettelijkheid is wel beangstigend. Reden genoeg om zo mogelijk nog voorzichtiger te zijn.
 3. Omarm die molens niet
  PREMIUM
  opinie

  Omarm die molens niet

  Een tsunami van zonneparken en windmolens dreigt het landschap voorgoed te verpesten. Deskundigen waarschuwen in de PZC voor de ingrijpende gevolgen van de energietransitie. Alleen al in Zeeland komen er nog honderden voetbalvelden zonnepanelen bij en tientallen grote windturbines. En dan hebben we het alleen nog maar over de periode tot 2030. Daarna gaat het gewoon door. Op deze groei is te weinig regie. Windmolenparken lijken zonder veel samenhang her en der op te duiken. Dat moet dringend beter.
 1. Shoppen kan niet, dan maar aan de wandel!
  Play

  Shoppen kan niet, dan maar aan de wandel!

 2. Jeugd in Zaamslag hoeft zich niet te vervelen
  Play

  Jeugd in Zaamslag hoeft zich niet te vervelen