Volledig scherm
PREMIUM
stockadr nieuwjaar jaarwisseling 2020 vuurwerk © Getty Images/iStockphoto

Opvoeden en verbieden svp

Moet de burger het regeren weer eens overnemen van het kabinet en het parlement? Daar gaat het wel naartoe nu artsen, verzekeraars en dierenbeschermers een vuurwerkverbod desnoods willen afdwingen via een rechtszaak. Als het zover komt, is het na het Urgenda-arrest en de stikstofkwestie een nieuw bewijs van Haagse onwil. Kwaadwillenden zullen het uitleggen als onmacht. Dat moeten we niet hebben. Zeker niet nu het gaat om openbare orde en veiligheid.

 1. Baudet hoef je niets te leren

  Baudet hoef je niets te leren

  Maarten Feteris, president van de Hoge Raad, probeert Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie iets te leren: er is geen rechtsvrije ruimte. De wetgevende en de uitvoerende machten moeten binnen de wetten en internationale verdragen blijven die ze zelf hebben gemaakt. Nederlandse rechters, die op verzoek van burgers uitspraken doen over de rechtmatigheid van het handelen of juist van het niet-handelen van de overheid, gaan niet buiten hun boekje. Met hun oordeel over de Urgenda-kwestie, over stikstof en over de IS-kinderen, doen zij precies wat zij moeten doen.
 2. Burger, ruik eens onraad!
  PREMIUM
  Commentaar

  Burger, ruik eens onraad!

  Hoe is het met uw reukzin? Goed? Bent u ook een beetje waakzaam? Dat komt mooi uit. Want de politie wil uw neus en oplettendheid gebruiken om drugscriminelen op te sporen. In Tholen-stad heeft de politie een stinkend busje met grote blauwe vaten geparkeerd. Dagenlang gebeurde er niets. Maar het is juist de bedoeling dat burgers op zoiets aanslaan. Zulke vaten en een anijslucht moeten je aan het denken zetten. Tijd om de politie te tippen! Daarom spreekt de politie voorbijgangers aan en legt hen bij het busje uit waar ze op moeten letten.