De kerncentrale en omliggende industrie in Borssele. Ellewoutsdijk ligt hier 8 kilometer vandaan.
Volledig scherm
PREMIUM
De kerncentrale en omliggende industrie in Borssele. Ellewoutsdijk ligt hier 8 kilometer vandaan. © Marcelle Davidse

OPINIE | Petra Luteijn over draagvlak voor kerncentrales: ‘Als geboren Zeeuw heb ik er genoeg van’

opinieVan voldoende draagvlak wordt voetstoots uitgegaan: die Zeeuwen zullen twee extra kerncentrales wel weer stilletjes accepteren. Zeeland wordt een nucleair bouwproject ingerommeld dat alleen maar rampzalig kan aflopen. Waarom worden de zorgen van de Zeeuwen niet serieus genomen, vraagt Petra Luteijn zich af.

27 reacties

  • Bert Hamann

    3 weken geleden
    Natuurlijk redden we het niet met onze autarkische duurzame energiebronnen. Maar de halve zonnige wereld is bezig met wind- en zonnenergie te produceren als stroom of waterstof.Waarom die angst voor de import uit die landen? Trouwens uranium moet ook vanuit het buitenland komen. Dus voorkom weer een tijdrovende en peperdure "Borssele 2" op te bouwen, als we voldoende en goedkope duurzame energie uit dunbevolkte woestijnlanden kunnen halen. En voor het kernafval is ook nog steeds geen oplossing.
  • K.A.R.I.N. Heeren

    3 weken geleden
    Goed gezegd Petra, helemaal met je eens. Zolang er geen oplossing is voor kernafval dat 240000 jaar (hoeveel generaties zijn dat??) radioactief blijft is wat mij betreft kerncentrale in Borssele onbespreekbaar, alle andere argumenten vallen daar volledig bij in het niet. Karin Heeren, Serooskerke (Walcheren)
  • B maas

    3 weken geleden
    Van de elektriciteit die in Nederland opgewekt wordt levert kerncentrale Borsele 4% en van wat we in Nederland gebruiken 3% (als ze dat al halen) Dus als het niet waait of bewolkt is gaat deze centrale geen toegevoegde waarde zijn.
  • Berend van der Veen

    3 weken geleden
    Volledig met je eens Petra, Zeeland, met name Zuid-Beveland en Walcheren, is mooi! Nog wel. Een kerncentrale In Borsele erbij geeft enorm veel landschapsvervuiling. Als de trend van aantrekken van middelgrote tot grote industriën zich voort zet wordt Zeeland als toeristisch gebied steeds minder aantrekkelijk. Niet hier dus, er staat er al één. Berend van der Veen, Vrouwenpolder
  • Rene Weijland

    4 weken geleden
    Ik heb geen abonnement dus geen idee wat gaar argumenten zijn maar ik kan je vertellen dat zo'n kerncentrale vele malen veiliger is dan menig chemisch fabriek wat in de haven staat bij Rotterdam of vele andere steden. En de rotzooi die daar vanaf komt is schadelijk voor de natuur. Een kerncentrale ligt in lijn met windmolens kwa groene energie. Plus dit is werkgelegenheid waar we wel wat aan hebben.
  1. ‘Kerncentrales zijn magneten voor terroristen, hackers, saboteurs en idiote dictators’, en andere lezersreacties van deze week
    lezersbrieven

    ‘Kerncen­tra­les zijn magneten voor terroris­ten, hackers, saboteurs en idiote dictators’, en andere lezersreac­ties van deze week

    Kernenergie is een schijnoplossing, ook als die uit een thoriumcentrale komt. Dat vindt lezer Jos Verstraaten uit Sint Jansteen. Hij heeft een andere oplossing voor het energieprobleem. En Wim Bartels uit Arnemuiden vraagt zich af waarom de slavernij in Suriname erger was dan elders, bijvoorbeeld in Nederland rond 1900. Lees hier een selectie van de ingezonden lezersreacties van deze week.
  1. 
Mag je nog een fikkie stoken? En andere lezersreacties van deze week
    lezersbrieven

    Mag je nog een fikkie stoken? En andere lezersreac­ties van deze week

    Lekker een fikkie stoken, kan dat nog? De Raad van State besloot deze week dat gemeenten serieus onderzoek moeten doen als burgers klagen over houtrook. Honderden mensen reageerden via social media op het artikel over deze uitspraak. En Ruud Jobse uit Koudekerke vraagt zich af of 100 euro per jaar echt te veel geld is om je auto te parkeren als je naar je strandslaaphuisje gaat. Hieronder een bloemlezing van de reacties op houtkachelrook én de beste ingezonden lezersreacties op ander nieuws deze week.
  2. ‘Lustjagers schieten voor hun vermaak jaarlijks twee miljoen dieren af’ en andere lezersreacties van deze week
    lezersbrieven

    ‘Lustjagers schieten voor hun vermaak jaarlijks twee miljoen dieren af’ en andere lezersreac­ties van deze week

    Christine Minneboo uit Oost-Souburg vraagt zich af waarom de mens in december ook nog massaal wild gaat eten. Worden er gedurende het jaar niet al genoeg dieren geslacht? En Kees Baan uit Middelburg herinnert zich eerdere pogingen om een kringloopwinkel bij de milieustraat te vestigen. Dat was tot mislukken gedoemd, waarom zou het nu wel lukken? Lees hier de beste ingezonden lezersreacties van deze week.