De kerncentrale en omliggende industrie in Borssele. Ellewoutsdijk ligt hier 8 kilometer vandaan.
Volledig scherm
PREMIUM
De kerncentrale en omliggende industrie in Borssele. Ellewoutsdijk ligt hier 8 kilometer vandaan. © Marcelle Davidse

OPINIE | Petra Luteijn over draagvlak voor kerncentrales: ‘Als geboren Zeeuw heb ik er genoeg van’

opinieVan voldoende draagvlak wordt voetstoots uitgegaan: die Zeeuwen zullen twee extra kerncentrales wel weer stilletjes accepteren. Zeeland wordt een nucleair bouwproject ingerommeld dat alleen maar rampzalig kan aflopen. Waarom worden de zorgen van de Zeeuwen niet serieus genomen, vraagt Petra Luteijn zich af.

27 reacties

 • Bert Hamann

  3 weken geleden
  Natuurlijk redden we het niet met onze autarkische duurzame energiebronnen. Maar de halve zonnige wereld is bezig met wind- en zonnenergie te produceren als stroom of waterstof.Waarom die angst voor de import uit die landen? Trouwens uranium moet ook vanuit het buitenland komen. Dus voorkom weer een tijdrovende en peperdure "Borssele 2" op te bouwen, als we voldoende en goedkope duurzame energie uit dunbevolkte woestijnlanden kunnen halen. En voor het kernafval is ook nog steeds geen oplossing.
 • K.A.R.I.N. Heeren

  3 weken geleden
  Goed gezegd Petra, helemaal met je eens. Zolang er geen oplossing is voor kernafval dat 240000 jaar (hoeveel generaties zijn dat??) radioactief blijft is wat mij betreft kerncentrale in Borssele onbespreekbaar, alle andere argumenten vallen daar volledig bij in het niet. Karin Heeren, Serooskerke (Walcheren)
 • B maas

  3 weken geleden
  Van de elektriciteit die in Nederland opgewekt wordt levert kerncentrale Borsele 4% en van wat we in Nederland gebruiken 3% (als ze dat al halen) Dus als het niet waait of bewolkt is gaat deze centrale geen toegevoegde waarde zijn.
 • Berend van der Veen

  3 weken geleden
  Volledig met je eens Petra, Zeeland, met name Zuid-Beveland en Walcheren, is mooi! Nog wel. Een kerncentrale In Borsele erbij geeft enorm veel landschapsvervuiling. Als de trend van aantrekken van middelgrote tot grote industriën zich voort zet wordt Zeeland als toeristisch gebied steeds minder aantrekkelijk. Niet hier dus, er staat er al één. Berend van der Veen, Vrouwenpolder
 • Rene Weijland

  1 maand geleden
  Ik heb geen abonnement dus geen idee wat gaar argumenten zijn maar ik kan je vertellen dat zo'n kerncentrale vele malen veiliger is dan menig chemisch fabriek wat in de haven staat bij Rotterdam of vele andere steden. En de rotzooi die daar vanaf komt is schadelijk voor de natuur. Een kerncentrale ligt in lijn met windmolens kwa groene energie. Plus dit is werkgelegenheid waar we wel wat aan hebben.
 1. ‘Ik roep alle voetballers op hun salaris te doneren aan nabestaanden in Qatar’, en andere lezersreacties deze week
  lezersbrieven

  ‘Ik roep alle voetbal­lers op hun salaris te doneren aan nabestaan­den in Qatar’, en andere lezersreac­ties deze week

  Guus de Block uit Terneuzen stelt voor de discussies over voetballen in Qatar te stoppen. Hij doet een oproep aan de spelers en andere betrokkenen: ,,Doneer je salaris aan de nabestaanden van degenen die de pompeuze stadions hebben gebouwd en voetbal voor de eer.” En Bob Lagaaij uit Middelburg doet een laatste pleidooi om het stadhuis van Terneuzen ,,niet te veranderen in een witgekalkt wellnesscentrum.” Lees hier de beste ingezonden lezersreacties van deze week.