ANP
Volledig scherm
PREMIUM
© ANP

Ophouden met zaniken

commentaarHet was weer even wennen dit weekend. Met een mondkapje op de winkels in en met een geldige QR-code bij de hand het buitenterras op. Menigeen zal bij de supermarkt in de jaszak hebben gegraaid. Vorig jaar zat daar standaard een mondkapje in, nu is het nog geen gewoonte. Wat doe je dan? Terug naar huis of stoïcijns de winkel inlopen? Dat laatste waarschijnlijk, mede omdat op veel plekken niet fanatiek werd gecontroleerd.

 1. Toerist betaalt én bepaalt
  PREMIUM
  Commentaar

  Toerist betaalt én bepaalt

  Toeristenbelasting is voor de kustgemeenten een flinke bron van inkomsten. Het lijkt een melkkoe die maar blijft geven. Veere spant de kroon: van de 30 miljoen euro aan heffingen en belastingen die de gemeente per jaar binnenkrijgt, komt 8,5 miljoen van de toerist. Daar bovenop komt nog eens 6 miljoen aan parkeergeld, voor het grootste deel betaald door mensen die niet in de gemeente Veere zelf wonen. Ook Sluis en Schouwen-Duiveland roeien steeds meer miljoenen binnen aan toeristen- en parkeerbelasting.
 2. Een Colombiaanse pygmee met een grafzerkgebit
  PREMIUM
  COLUMN JAN VANTOORTELBOOM

  Een Colombiaan­se pygmee met een grafzerkge­bit

  Dit weekend komen drie vrienden van me op bezoek. Het is te zeggen, ik heb ze in geen dertig jaar gezien. Drie decennia geleden zagen we elkaar bijna elke dag, namelijk op de middelbare school in Ieper. Ik ben benieuwd hoe ze eruitzien, want ze zitten als jongens in mijn geheugen gegrift en de foto’s op Facebook verklappen ook niet alles. Ik vermoed dat ik bij de aanblik van hun hoofden en lichamen ook geconfronteerd zal worden met mijn eigen verouderingsproces. Maar dat is bijzaak.