Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Op zoek naar harmonie

commentaarHoe vieren we de jaarwisseling? Als het goed gaat, zijn we blij. Dat we gezond zijn. Dat het wel snor zit met onze familie en vrienden. Dat we onszelf ontwikkelen met nieuwe mensen om ons heen, met meer kennis en creativiteit. Of gewoon, we vieren dat alles z’n gangetje gaat. Ook best. Als het minder goed gaat, vragen we ons vertwijfeld af waarom het noodlot mensen treft. Hoe 2019 ook was, altijd wensen we elkaar een goed 2020 toe. Wat moet er gebeuren om eind volgend jaar tevreden terug te kijken?

In 2019 vierden we dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd. Maar we weten dat driekwart eeuw vrede tussen buurlanden geen garantie is voor vrede tussen individuen. In Zeeland zijn de moord op een bejaarde vrouw in Oostkapelle en de vondst van een onbekende vermoorde vrouw in Westdorpe daar het trieste bewijs van. Dit zijn gelukkig uitzonderingen. Meestal helpen we elkaar met vriendelijkheid, medeleven, praktische zorg en aanmoediging. Dat zal volgend jaar hopelijk niet anders zijn.

Nederland moet in 2020 wel op zoek naar meer harmonie. Met protesten en stakingen zoals in 2019 schieten we weinig op. De regering kan ze voorkomen door een krachtig en breed gedragen beleid te voeren in grote kwesties als het klimaat, de zorg en het onderwijs. En hoe zit het met Zwarte Piet en vuurwerk? Die zijn niet meer dan een graadmeter. Als Nederland in 2020 de tijd heeft zich daar opnieuw druk over te maken, dan zal het wel loslopen.

Quote

We schieten volgend jaar weinig op met nog meer protesten en stakingen