De Viking Idun op de scheepswerf in Amsterdam.
Volledig scherm
PREMIUM
De Viking Idun op de scheepswerf in Amsterdam. © Onderzoeksraad voor Veiligheid

Onthutsende incompetentie

commentaarDe riviercruisevaart moet dringend meer doen aan veiligheid. Tot deze conclusie komt de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar aanleiding van een aanvaring op de Westerschelde. Het cruiseschip Viking Idun ramt daar in de nacht van 1 april 2019 de chemicaliëntanker Chemical Marketer. Die botsing bij Terneuzen loopt wonder boven wonder goed af. De passagiers hebben vrijwel geen schrammetje, de gevaarlijke chemicaliën blijven in de tanks.

 1. Een goed gesprek over belangrijke zaken, sluit je aan bij Nederland in Gesprek en laat écht van je horen

  Een goed gesprek over belangrij­ke zaken, sluit je aan bij Nederland in Gesprek en laat écht van je horen

  Nooit was een goed gesprek meer welkom dan nu. We slaan ons grotendeels manmoedig door de lockdown heen, al maandenlang, maar drijven we daarmee ook niet steeds verder uit elkaar? Kloof na kloof ontstaat, het debat op sociale media verliest steeds meer de nuance. Horen we elkaar nog? En is zoveel te bespreken: corona, de avondklok, de groeiende ongelijkheid, de zorg en het klimaat om maar eens paar hele grote thema’s te noemen.
 2. Wakker worden Republikeinen!
  PREMIUM
  Commentaar

  Wakker worden Republikei­nen!

  Zijn de Verenigde Staten van Amerika afhankelijk van de bescherming van communicatieplatforms als Twitter en Facebook? Het lijkt erop, nu de techgiganten de kwaadaardige uitingen van Donald Trump beperken. Eerder stonden bij de berichten van Trump al waarschuwingen dat zijn beweringen vals zijn. Het is goed dat de techbedrijven hun verantwoordelijkheid nemen. Maar het is triest dat groepen verdwaasde mensen zonder deze hulp volledig ontsporen. En het geeft te denken dat de techreuzen zelf bepalen wanneer ze ingrijpen. Bij de bestorming van het Capitool kwam de correctie duidelijk te laat. Vier mensen vonden de dood. Hoe moet het dan?
 1. Van basisschool naar brugklas: dit jaar extra spannend
  Play

  Van basis­school naar brugklas: dit jaar extra spannend

 2. Shoppen kan niet, dan maar aan de wandel!
  Play

  Shoppen kan niet, dan maar aan de wandel!