Volledig scherm
© Getty Images

OK Boris, maar wat nu?

commentaarDe Britten vertrekken uit de Europese Unie. De grote overwinning van Boris Johnson neemt de laatste twijfel weg. Dat geeft rust. Alles beter dan hinken op twee gedachten. Het blijft nog wel onduidelijk hoe de Brexit precies zal gaan en wat de gevolgen zijn voor de handel, het transport en de visserij.

Formeel kan Groot-Brittannië binnenkort al uit de EU stappen, maar het duurt waarschijnlijk nog een jaar, mogelijk langer, voor er een handelsovereenkomst is. Ook aan de grenzen verandert voorlopig niets. Deze tijd moet goed worden gebruikt. De grootste fout die Johnson nu kan maken is moeilijk doen. Zijn nieuwe politieke macht kan hem verleiden tot onhandige eisen aan Brussel. Johnson staat er hier toch al niet best op. Hij heeft veel irritatie opgeroepen. Bijvoorbeeld met zijn extreme uitspraken over het weren van Europese vissers uit de Britse wateren. Maar de EU mag zich niet laten misleiden door zijn botheid en zijn grillen.

Als het erop aankomt weten de Britten nog wel wat ze doen. Zo proberen ze terecht een goed handelsakkoord te bedingen. En het belang van samenwerking in veiligheidskwesties zien zij echt wel in. Daar hoeft niemand zich zorgen over te maken. Uiteindelijk zullen Britten en Europeanen toch op deze ene lijn komen: gegeven de wil van de Britse kiezer is een soepele, redelijke Brexit het beste voor alle burgers en bedrijven aan beide zijden van Het Kanaal.