Dat koning Willem-Alexander dinsdag bij het staatsbezoek aan Indonesië excuses heeft aangeboden voor het Nederlandse geweld bij de onafhankelijkheidsstrijd, is niet bij iedereen in goede aarde gevallen. De Federatie Indische Nederlanders (FIN) is erdoor 'onaangenaam verrast en diep getroffen'. Excuses zijn ongepast, omdat het voorbij gaat aan het leed van (Indische) Nederlanders tussen 1945 en 1949 door de terreur van Indonesische kant, aldus de FIN.
Volledig scherm
PREMIUM
Dat koning Willem-Alexander dinsdag bij het staatsbezoek aan Indonesië excuses heeft aangeboden voor het Nederlandse geweld bij de onafhankelijkheidsstrijd, is niet bij iedereen in goede aarde gevallen. De Federatie Indische Nederlanders (FIN) is erdoor 'onaangenaam verrast en diep getroffen'. Excuses zijn ongepast, omdat het voorbij gaat aan het leed van (Indische) Nederlanders tussen 1945 en 1949 door de terreur van Indonesische kant, aldus de FIN. © ANP

Nooit te laat voor sorry

commentaarKoning Willem-Alexander zegt sorry tegen Indonesië. Ruim zeventig jaar na het grove geweld waarmee Nederland na de Tweede Wereldoorlog greep probeerde te houden op het wingewest Nederlands-Indië. 

  1. Nooit gedacht dat ik mij in Zeeuwse supermarkten onveiliger zou voelen dan in de Gazastrook
    PREMIUM
    Column

    Nooit gedacht dat ik mij in Zeeuwse supermark­ten onveiliger zou voelen dan in de Gazastrook

    De meeste gedaantes van doodsangst dacht ik te kennen: van onversneden bangheid in oorlogszones tot de verlammende paniek na een slecht nieuwsgesprek bij de arts. Verpletterend nieuw is de angst voor een etentje, een handdruk of een omhelzing. Nooit gedacht dat ik mij in Zeeuwse supermarkten onveiliger zou voelen dan in de Gazastrook, waar op bloed overgoten dagen ook altijd de zon schijnt.