Volledig scherm
PREMIUM
© Jan Dankbaar

Nog even op het gas

commentaarNog even op het gas. Binnenkort moeten we terug van 130 naar 100 kilometer per uur. Automobilisten die vaak op de snelweg zitten, zullen er aan moeten wennen. Of gaan zij de nieuwe maximumsnelheid massaal negeren? Als de snelheidscontroles blijven zoals ze nu zijn, is het verleidelijk op het Zeeuwse deel van de A58 ‘gewoon’ 130 te blijven rijden. Want de pakkans is zeer klein. Als er al geflitst wordt, hebben veel automobilisten altijd nog een verklik-app die hen waarschuwt. Zo dreigt de 100 kilometer per uur te mislukken. Het helpt overigens ook niet dat je ’s nachts wel harder mag. Dat maakt de regel minder geloofwaardig.

 1. Baudet hoef je niets te leren

  Baudet hoef je niets te leren

  Maarten Feteris, president van de Hoge Raad, probeert Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie iets te leren: er is geen rechtsvrije ruimte. De wetgevende en de uitvoerende machten moeten binnen de wetten en internationale verdragen blijven die ze zelf hebben gemaakt. Nederlandse rechters, die op verzoek van burgers uitspraken doen over de rechtmatigheid van het handelen of juist van het niet-handelen van de overheid, gaan niet buiten hun boekje. Met hun oordeel over de Urgenda-kwestie, over stikstof en over de IS-kinderen, doen zij precies wat zij moeten doen.
 2. Burger, ruik eens onraad!
  PREMIUM
  Commentaar

  Burger, ruik eens onraad!

  Hoe is het met uw reukzin? Goed? Bent u ook een beetje waakzaam? Dat komt mooi uit. Want de politie wil uw neus en oplettendheid gebruiken om drugscriminelen op te sporen. In Tholen-stad heeft de politie een stinkend busje met grote blauwe vaten geparkeerd. Dagenlang gebeurde er niets. Maar het is juist de bedoeling dat burgers op zoiets aanslaan. Zulke vaten en een anijslucht moeten je aan het denken zetten. Tijd om de politie te tippen! Daarom spreekt de politie voorbijgangers aan en legt hen bij het busje uit waar ze op moeten letten.