Een demonstratie tegen de coronamaatregelen in Amsterdam.
Volledig scherm
PREMIUM
Een demonstratie tegen de coronamaatregelen in Amsterdam. © Guus Schoonewille

Niemand is onkwetsbaar

commentaarEen epidemie van de ongevaccineerden, noemt Hugo de Jonge de coronacrisis nu. De focus van het kabinet op mensen die, om wat voor reden dan ook, geen coronaprik hebben gehad, is niet zonder gevaar. Mensen die wel gevaccineerd zijn, lopen immers óók een risico. Weliswaar veel minder, maar ze zijn zeker niet onkwetsbaar. Dat mag het kabinet niet uit het oog verliezen.

 1. Toerist betaalt én bepaalt
  PREMIUM
  Commentaar

  Toerist betaalt én bepaalt

  Toeristenbelasting is voor de kustgemeenten een flinke bron van inkomsten. Het lijkt een melkkoe die maar blijft geven. Veere spant de kroon: van de 30 miljoen euro aan heffingen en belastingen die de gemeente per jaar binnenkrijgt, komt 8,5 miljoen van de toerist. Daar bovenop komt nog eens 6 miljoen aan parkeergeld, voor het grootste deel betaald door mensen die niet in de gemeente Veere zelf wonen. Ook Sluis en Schouwen-Duiveland roeien steeds meer miljoenen binnen aan toeristen- en parkeerbelasting.
 2. Liever géén dan vuil water
  PREMIUM
  commentaar

  Liever géén dan vuil water

  ‘Nood breekt wet’. Onder dat motto pompte het waterschap Scheldestromen, in de woorden van de provincie, in de (kurk)droge zomers van 2018, 2019 en 2020 gezuiverd afvalwater terug de Zeeuwse polders in om te voorkomen dat het land zou verdorren. Gezuiverd rioolwater is zeker niet van alle smetten vrij. Spoelden zo medicijnen, drugsresten en PFAS via de rioolwaterzuivering over het land, in plaats van in de Westerschelde? Hooguit een minieme hoeveelheid, zegt het waterschap.