Johan van der Heijden
Volledig scherm
PREMIUM
© Johan van der Heijden

Liever gestrekt been dan grimlach

CommentaarDe toon is nog steeds vriendelijk, maar de inhoud is hard. De provincie wil dat Den Haag het Westerscheldedossier serieus oppakt. En dat Vlaanderen, desnoods gedwongen door minister Barbara Visser, openheid van zaken geeft over lozingen door Vlaamse bedrijven. De Zeeuwse provinciebestuurders moeten alles uit de krant lezen, zelfs de inval bij een bedrijf als 3M dat direct moet stoppen met illegale lozingen.

 1. Toerist betaalt én bepaalt
  PREMIUM
  Commentaar

  Toerist betaalt én bepaalt

  Toeristenbelasting is voor de kustgemeenten een flinke bron van inkomsten. Het lijkt een melkkoe die maar blijft geven. Veere spant de kroon: van de 30 miljoen euro aan heffingen en belastingen die de gemeente per jaar binnenkrijgt, komt 8,5 miljoen van de toerist. Daar bovenop komt nog eens 6 miljoen aan parkeergeld, voor het grootste deel betaald door mensen die niet in de gemeente Veere zelf wonen. Ook Sluis en Schouwen-Duiveland roeien steeds meer miljoenen binnen aan toeristen- en parkeerbelasting.
 2. Snelle wieken, langzame molens
  PREMIUM
  commentaar

  Snelle wieken, langzame molens

  Zo snel als de wieken van een helikopter draaien, zo langzaam draaien molens van de bureaucratie. In de zomer van 2020 besloten Provinciale Staten van Zeeland dat in plaats van 800 keer helikopters 4000 keer mogen opstijgen of landen vanaf Zeeland Airport. We zijn inmiddels anderhalf jaar verder en nog is dit besluit niet van kracht. En zo steeg maandag voor de laatste keer dit jaar een helikopter op vanaf dit vliegveld bij Arnemuiden waarmee mogelijk de 800ste vliegbeweging een feit was.