Het gebouw van de HZ in Vlissingen.
Volledig scherm
Het gebouw van de HZ in Vlissingen. © HZ

Kiezen uit het hart

commentaarHet is bemoedigend dat klachten over werkdruk jongeren niet afschrikken om te kiezen voor een opleiding basisonderwijs of verpleegkunde. Sterker: aan de HZ in Vlissingen zijn dit studiejaar 88 studenten begonnen aan de opleiding tot leraar basisonderwijs en 216 aan de opleiding verpleegkunde. Dat zijn er meer dan vorig jaar.

In een reactie zegt de HZ dat het ‘twee mooie beroepen zijn die aantrekkingskracht hebben op jonge mensen’. Ook laat de bestuursvoorzitter weten dat de baangarantie de jongeren aanspreekt. Een baan in het onderwijs en in de zorg is dankbaar werk. In het onderwijs wordt het fundament gelegd voor toekomstige generaties. In de zorg wordt hulp geboden aan mensen die dat op een kwetsbaar moment hard nodig hebben.

De keuze voor dergelijke beroepen moet uit het hart komen. Passie hebben voor een vak is belangrijker dan afgaan op berichten over werkdruk of salaris. Jongeren moeten durven dromen. Dromen dat zij met hun talenten hun steentje kunnen bijdragen.

Het lijkt erop dat de jongeren die nu kiezen voor een opleiding zorg of onderwijs die droom ook hebben. Dat is pas echt goed nieuws. Natuurlijk is een baangarantie mooi; een extra stimulans. Maar die garantie op zich mag nooit een reden zijn om een keuze voor welk vak dan ook te maken. Het onderwijs en de zorg hebben vooral behoefte aan mensen die vanuit passie kiezen voor het vak. Zodat ze straks nieuwe generaties leren om met een open blik in de samenleving te staan of kwetsbare mensen de hulp bieden die ze nodig hebben.

Quote

Passie hebben voor een vak is belangrij­ker dan afgaan op berichten over werkdruk of salaris.