Volledig scherm
© Thinkstock

Jong geluk is niet gewoon

commentaarNederland scoort al jaren hoog op elke geluksindex. Ook de jongeren zijn meestal tevreden. Het jaarlijkse jeugdonderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek bevestigt het opnieuw: jongeren vinden nog steeds dat het goed gaat. Dit is verklaarbaar. De jeugdwerkloosheid is laag.

Vergeleken met wat oudere Nederlanders  heeft de jeugd tot 25 jaar veel minder problemen met de criminaliteit, met de multiculturele samenleving en met het feit dat we dicht op elkaar wonen. De jongeren zijn het wel eens met de ouderen over het milieu. Zowel de helft van de Nederlanders boven 25 als de helft van de jongeren vindt dat de vervuiling een groot probleem is.

De jongeren die de PZC in Zeeland heeft gesproken over de cijfers van het CBS zijn zelfbewust en realistisch. Zij zijn zeker niet zorgeloos, maar zij hebben wel een redelijk vertrouwen in de toekomst. Gemiddeld geven zij het leven een 7. Dat houdt niet over.

De rapportage van het CBS stelt gerust. Het kan veel slechter. Maar de cijfers zijn geen aanleiding achterover te leunen. Want de tevredenheid daalt een beetje. Het CBS ziet de welzijnskloof tussen laag- en hoogopgeleiden dieper worden. Ook staan jongeren met een niet-westerse migratie-achtergrond er nog steeds iets minder goed voor dan de rest. Verder groeit het beroep op de jeugdzorg. De conclusie: over het algemeen gaat het goed met jonge mensen in ons land, maar we moeten oppassen dat er geen groepen achterblijven.