ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers heeft een document rond de formatie laten liggen in de trein.
Volledig scherm
PREMIUM
ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers heeft een document rond de formatie laten liggen in de trein. © videostill

In de trein gevonden

commentaarWanneer ze de hand weten te leggen op vertrouwelijke informatie, houden journalisten hun bronnen voor zich. Om van het gezeur van nieuwsgierige Aagjes af te zijn - iedereen is natuurlijk benieuwd hoe een Miljoenennota of een geheim rapport op hun bureau belandt - is een veelgebruikte verklaring: ,,Gevonden in de trein.” Alsof zoiets ooit gebeurt. Je kunt net zo goed zeggen dat je het van een Marsmannetje hebt gekregen.

 1. Liever géén dan vuil water
  PREMIUM
  commentaar

  Liever géén dan vuil water

  ‘Nood breekt wet’. Onder dat motto pompte het waterschap Scheldestromen, in de woorden van de provincie, in de (kurk)droge zomers van 2018, 2019 en 2020 gezuiverd afvalwater terug de Zeeuwse polders in om te voorkomen dat het land zou verdorren. Gezuiverd rioolwater is zeker niet van alle smetten vrij. Spoelden zo medicijnen, drugsresten en PFAS via de rioolwaterzuivering over het land, in plaats van in de Westerschelde? Hooguit een minieme hoeveelheid, zegt het waterschap.
 2. Bestuurlijk onwil
  PREMIUM
  Commentaar

  Bestuur­lijk onwil

  Gary Yanover, onvermoeibaar strijder tegen de hondenbelasting, had gelijk, kreeg gelijk en toch weigert het kabinet de blaftaks uit de Gemeentewet te schrappen. Acht jaar geleden begon de inwoner van Kortgene zijn poging om een einde te maken aan deze middeleeuwse heffing op het bezit van een hond. Hij legde de lange, bochtige weg van het burgerinitiatief af, tot hij in juni eindelijk in de Tweede Kamer mocht uitleggen waarom de hondenbelasting moet verdwijnen.
 3. Vlaamse minister laat tanden zien
  PREMIUM
  commentaar

  Vlaamse minister laat tanden zien

  De Vlaamse minister Zuhal Demir voegt de daad bij het woord. Ze heeft vrijdag alle productieprocessen van chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht waarbij giftige PFAS vrijkomen onmiddellijk laten stilleggen. Uit bloedonderzoek bleek afgelopen week dat honderden omwonenden te veel van deze chemicaliën in hun bloed hebben. Omdat 3M niet kon garanderen dat er geen PFAS meer wordt uitgestoten of geloosd, besloot Demir eigenhandig de kraan dicht te draaien.