Volledig scherm
© Rolf Hensel

Grote grazers horen erbij

Wilde dieren zijn gevaarlijk. Ook de omgang met gedomesticeerde dieren is niet zonder risico. Dat weten we wel, maar we handelen er niet altijd naar. Afgelopen weekeinde nam een stier een man op de horens in het natuurgebied de Maashorst bij Uden. Hij raakte ernstig gewond. Het dier was een tauros. Deze wilde runderen zorgden al eerder voor problemen. Dus de beheerders bekijken of zij moeten ingrijpen.

In natuurgebieden in en om Zeeland komen we ook grote grazers tegen. Het zijn meestal ‘boerderijdieren’, niet echt wild meer en dus betrekkelijk ongevaarlijk. Volgens begrazingsexpert Leo Linnartz selecteren de Zeeuwse natuurbeheerders de dieren op publieksvriendelijkheid. Kwaaie rakkers worden er tussenuit gehaald. Dit klinkt niet helemaal geruststellend. En zelfs een als ‘vriendelijk’ bestempeld rund of paard kan zich tegen je keren. Dan is het meteen menens. Soms nemen natuurbeheerders bewust een extra risico. In de loop van dit jaar verschijnt de wisent, de wilde Europese bizon op de Slikken van de Heen. Dit reusachtige beest laat niet met zich spotten.

Moet de rem op de grote grazers? Nee. Het mooie van de natuurgebieden met grote dieren is juist dat je er als mens niet vanzelfsprekend de baas bent. Wie zich daarnaar gedraagt en ruim afstand houdt, kan redelijk veilig van de grote grazers genieten. Maar het blijft wel oppassen.

 1. Baudet hoef je niets te leren

  Baudet hoef je niets te leren

  Maarten Feteris, president van de Hoge Raad, probeert Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie iets te leren: er is geen rechtsvrije ruimte. De wetgevende en de uitvoerende machten moeten binnen de wetten en internationale verdragen blijven die ze zelf hebben gemaakt. Nederlandse rechters, die op verzoek van burgers uitspraken doen over de rechtmatigheid van het handelen of juist van het niet-handelen van de overheid, gaan niet buiten hun boekje. Met hun oordeel over de Urgenda-kwestie, over stikstof en over de IS-kinderen, doen zij precies wat zij moeten doen.
 2. Burger, ruik eens onraad!
  PREMIUM
  Commentaar

  Burger, ruik eens onraad!

  Hoe is het met uw reukzin? Goed? Bent u ook een beetje waakzaam? Dat komt mooi uit. Want de politie wil uw neus en oplettendheid gebruiken om drugscriminelen op te sporen. In Tholen-stad heeft de politie een stinkend busje met grote blauwe vaten geparkeerd. Dagenlang gebeurde er niets. Maar het is juist de bedoeling dat burgers op zoiets aanslaan. Zulke vaten en een anijslucht moeten je aan het denken zetten. Tijd om de politie te tippen! Daarom spreekt de politie voorbijgangers aan en legt hen bij het busje uit waar ze op moeten letten.