Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/iStockphoto

Geen angst voor nodeloos lijden

COMMENTAARHulp bij zelfdoding is in Nederland zeer goed geregeld. Artsen moeten strenge regels volgen en elkaar controleren. De stervenswens moet onmiskenbaar zijn en het lijden uitzichtloos en ondraaglijk. Maar soms wringt het toch. 

Bijvoorbeeld bij de levensbeëindiging van een diep demente vrouw die eerder een euthanasieverzoek met een dementieclausule heeft getekend. Hoeveel moeite moet een arts dan doen om te achterhalen of er wel een actuele stervenswens is? Voor het Openbaar Ministerie was dat niet duidelijk. Voor de betrokken toetsingscommissie ook niet. Daarom is het goed dat de rechter vandaag in een proefproces een heldere uitspraak heeft gedaan. Als iemand diep dement is en duidelijk wilsonbekwaam, dan heeft een controlegesprek geen betekenis meer. Het oorspronkelijke euthanasieverzoek is juist bedoeld als houvast in dit soort situaties.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Even zwaaien
is niet genoeg
    PREMIUM
    COMMENTAAR

    Even zwaaien is niet genoeg

    Zwaai naar ons! Deze hartenkreet komt van bewoonster Lilly van Amstel van het verzorgingshuis van SVRZ aan het Noordbolwerk in Middelburg. In een filmpje op YouTube vraagt zij om de eenvoudigste vorm van contact met passerende Middelburgers. Even naar elkaar zwaaien. Dat helpt tegen de vereenzaming van de ouderen. Die is groot: ‘…als iemand zwaait is dat het waard om wakker voor te worden.’ Deze uitnodiging is een schrijnend signaal. Dat zwaaien is leuk en aardig, maar het lost het probleem niet op.