Volledig scherm
ZB planbureau huist in de Zeeuwse bibliotheek in Middelburg. © lex de meester

Geef planbureau duidelijkheid

Zeeland heeft honderdduizend euro uitgegeven aan onderzoek op onderzoek naar de toekomst van de zes arbeidsplaatsen bij ZB Planbureau. Vooralsnog zonder resultaat. Dus begint het te rommelen in Provinciale Staten. Beter laat dan nooit. Want de kosten staan niet meer in verhouding tot de zaak. En belangrijker: deze kwestie sleept voor de betrokken werknemers veel te lang aan. Statenleden moeten overigens wel voorzichtig zijn met kritiek. Zij hebben boter op het hoofd. Er ligt al een tijdje een helder advies over een vergaande samenwerking van ZB Planbureau met het CBS.

Quote

In Friesland is de ondersteu­ning van het beleid met data echt niet totaal anders dan in Zeeland

De onderzoekspoot van de ZB staat bijna twee jaar ter discussie. Het planbureau heeft dit over zichzelf afgeroepen met fouten in een rapport over de ‘leegloop’ van het Zeeuwse platteland. Deze missers komen bovenop twijfels over het nut van de adviezen die het planbureau geeft. Maar dit alles is geen excuus voor besluiteloosheid in het provinciebestuur.

Hoe moeilijk kan het zijn? Elders in Nederland werkt het CBS met succes samen met regionale en lokale partners. Met wat creatief knippen en plakken is daar gemakkelijk een Zeeuwse variant van te maken. In pakweg Friesland is de ondersteuning van het beleid met data echt niet totaal anders dan in Zeeland. Hier is alleen dringend behoefte aan een helder voorstel van het dagelijks provinciebestuur en aan een kloek besluit van de Staten.

 1. Baudet hoef je niets te leren

  Baudet hoef je niets te leren

  Maarten Feteris, president van de Hoge Raad, probeert Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie iets te leren: er is geen rechtsvrije ruimte. De wetgevende en de uitvoerende machten moeten binnen de wetten en internationale verdragen blijven die ze zelf hebben gemaakt. Nederlandse rechters, die op verzoek van burgers uitspraken doen over de rechtmatigheid van het handelen of juist van het niet-handelen van de overheid, gaan niet buiten hun boekje. Met hun oordeel over de Urgenda-kwestie, over stikstof en over de IS-kinderen, doen zij precies wat zij moeten doen.
 2. Burger, ruik eens onraad!
  PREMIUM
  Commentaar

  Burger, ruik eens onraad!

  Hoe is het met uw reukzin? Goed? Bent u ook een beetje waakzaam? Dat komt mooi uit. Want de politie wil uw neus en oplettendheid gebruiken om drugscriminelen op te sporen. In Tholen-stad heeft de politie een stinkend busje met grote blauwe vaten geparkeerd. Dagenlang gebeurde er niets. Maar het is juist de bedoeling dat burgers op zoiets aanslaan. Zulke vaten en een anijslucht moeten je aan het denken zetten. Tijd om de politie te tippen! Daarom spreekt de politie voorbijgangers aan en legt hen bij het busje uit waar ze op moeten letten.