De plenaire zaal in het Europees Parlement in Brussel.
Volledig scherm
PREMIUM
De plenaire zaal in het Europees Parlement in Brussel. © ANP

Extra pensioenregeling voor oud-Europarlementariërs is niet meer te verkopen

COMMENTAARDe Europese Unie heeft een slechte reputatie. Het geld lijkt er niet op te kunnen. Het gaat zowel om de miljarden subsidies die maar blijven stromen, als om de eigen portemonnee van de Europarlementariërs. Zij verdienen uitstekend maar ze hebben bovendien een onkostenvergoeding die het inkomen van veel gewone burgers ver overschrijdt. Een andere misstand, die ook al jaren bestaat, komt maandag aan de orde in de Brusselse commissie Begrotingscontrole. Om een luxe aanvullende pensioenvoorziening voor honderden oud-Europarlementariërs te redden, is veel extra belastinggeld nodig.

 1. Goed plan van de ChristenUnie voor nieuw belastingsysteem schiet door in inkomenspolitiek
  PREMIUM
  commentaar

  Goed plan van de Christen­Unie voor nieuw belasting­sys­teem schiet door in inkomenspo­li­tiek

  De ChristenUnie heeft grote plannen met de belastingen. De CU pleit voor een veel eenvoudiger systeem. De partij wil af van de meeste toeslagen, kortingen en aftrekposten. Als compensatie ziet de CU verlaging van de belasting op arbeid en verhoging van het minimumloon, de bijstand en de AOW. Zo doet de ChristenUnie een goede poging het belastingstelsel eindelijk eens op te schonen.
 1. Gemeenten proberen terecht
het grote gat te dichten tussen
de bijstand en een echte baan
  PREMIUM

  Gemeenten proberen terecht het grote gat te dichten tussen de bijstand en een echte baan

  Sinds het schrappen van de melkertbanen proberen gemeenten andere dingen uit om mensen ‘met een grote afstand tot de arbeidsmarkt’ toch iets te laten doen. Daarbij komt steeds de basisbaan voorbij. Ook in Zeeland. Bijvoorbeeld Zierikzee en Goes spelen met het idee om bijstandsgerechtigden tegen het minimumloon eenvoudig nuttig werk te geven. Werk dat nu blijft liggen. Goes onderzoekt of het daar kan. Sympathiek initiatief toch?
 2. Liberalen doen aan zelfcorrectie
  PREMIUM
  opinie

  Liberalen doen aan zelfcorrec­tie

  De VVD claimt steeds nadrukkelijker stemmen uit midden van de politiek. De vertrekkende fractievoorzitter Klaas Dijkhoff is al lang bezig de partij bij te sturen, kritischer over wat de VVD de ‘rafelranden van het kapitalisme’ noemt en met meer begrip voor de belangen van de middeninkomens. Bas van ’t Wout bevestigt deze lijn in de PZC. Hij is de nieuwe staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Van ’t Wout herhaalt nog maar eens dat de VVD een hoger minimumloon wil. Ontspoort de partij?
 1. Vijfduizend ton hooi en stro in Philippine 'kan nog dagen branden'
  Play

  Vijfdui­zend ton hooi en stro in Philippine 'kan nog dagen branden'

 2. Basisschoolleerlingen Kapelle zetten hun fietslamp 'AAN'
  Play

  Basis­school­leer­lin­gen Kapelle zetten hun fietslamp 'AAN'