De Westerscheltunnel.
Volledig scherm
PREMIUM
De Westerscheltunnel. © Evert van Moort / NV Westerscheldetunnel

Ei van Columbus of verkiezingsstunt?

commentaarIs het een verkiezingsstunt of niet? De PvdA gaat in de Tweede Kamer voorstellen om de Westerscheldetunnel één jaar tolvrij te maken. Dat kost 30 miljoen euro. 2021 kan dan gebruikt worden om de ongelijkheid tussen Zeeland en de rest van Nederland op te heffen. Er is immers geen andere regio waar tol wordt geheven op een weg waarvoor geen andere route bestaat.

 1. Meteen overal terug naar 30
  PREMIUM
  commentaar

  Meteen overal terug naar 30

  De Tweede Kamer wil overal in de hele bebouwde kom naar 30 km/u. Een meerderheid steunt een motie van GroenLinks en de SGP. Als het kabinet dit plan overneemt, voegt Nederland zich eindelijk naar de inzichten van talloze bestuurders en deskundigen uit meer dan honderd landen. Tot nu toe laat minister Cora van Nieuwenhuizen het aan de gemeenten over. Die zijn ermee bezig, zegt zij. Op een groot deel van de wegen in de bebouwde kom is 30 al het maximum. Maar dat is geen goede reden om te wachten met een landelijke regeling.
 2. De weerzin van veel gezonde mensen tegen vaccinatie
moet niet worden onderschat
  commentaar

  De weerzin van veel gezonde mensen tegen vaccinatie moet niet worden onderschat

  De R in de maand betekent discussie over de griepprik. Die beschermt tegen virussen die in de winter rondgaan. Ze kunnen duizenden doden vergen. Met de prik voorkom je ellende voor jezelf en je verkleint de kans dat anderen ziek worden. Mooi toch? Zo denkt lang niet iedereen. Zelfs voor een groot deel van het zorgpersoneel is een griepprik geen automatisme. Uit onderzoek van de beroepsvereniging NU ’91 blijkt dat een meerderheid nog niet van plan is zich te laten vaccineren.
 3. Het kabinet had sluiting van alle horeca kunnen vermijden
  PREMIUM
  Opinie

  Het kabinet had sluiting van alle horeca kunnen vermijden

  De horeca is weer de kop van Jut. Los van de zorg en ook de cultuur is er geen bedrijfstak die zo zwaar moet boeten voor de coronacrisis. Was het wel nodig om alle horecazaken een maand lang te sluiten? Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde het kabinet te onderzoeken of restaurants open konden blijven. Dat advies kwam vlak voordat premier Rutte en minister De Jonge dinsdag nieuwe maatregelen aankondigden. Veel en veel te laat.