Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

Een slok op een borrel

commentaarHet demissionaire kabinet heeft de handrem weer aangetrokken om te voorkomen dat het de zorg over de schoenen loopt. De coronapas wordt uitgebreid, het mondkapje moet weer op en we moeten zo veel mogelijk thuiswerken. Met name de horeca is de dupe van het pakket maatregelen. Opnieuw zit deze branche in de hoek waar de klappen vallen. 

 1. Nederland knalvrij
  PREMIUM
  Commentaar

  Nederland knalvrij

  Gaan we een stille jaarwisseling tegemoet? Dit jaar zijn voor het eerst knalvuurwerk, vuurpijlen en zogenaamde single shots, buisjes waaruit een lichtkogel schiet, verboden. Het is hopen dat op ‘dom geknal’ gehandhaafd wordt. Als het aan de vuurwerkbranche ligt, is dit nog maar een schot voor de boeg. Met jaarlijkse campagnes wil de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland in vijf jaar toewerken naar festiviteiten met uitsluitend siervuurwerk.
 2. Toerist betaalt én bepaalt
  PREMIUM
  Commentaar

  Toerist betaalt én bepaalt

  Toeristenbelasting is voor de kustgemeenten een flinke bron van inkomsten. Het lijkt een melkkoe die maar blijft geven. Veere spant de kroon: van de 30 miljoen euro aan heffingen en belastingen die de gemeente per jaar binnenkrijgt, komt 8,5 miljoen van de toerist. Daar bovenop komt nog eens 6 miljoen aan parkeergeld, voor het grootste deel betaald door mensen die niet in de gemeente Veere zelf wonen. Ook Sluis en Schouwen-Duiveland roeien steeds meer miljoenen binnen aan toeristen- en parkeerbelasting.