Een goed gesprek over belangrijke zaken, sluit je aan bij Nederland in Gesprek en laat écht van je horen
Delen per e-mail
Moeten we over op kernenergie? Is de basisbeurs klaar voor een comeback? Moet de zorgpremie leeftijdsafhankelijk? Grote onderwerpen die ondergesneeuwd dreigen te raken door alles wat met corona te maken heeft. Toch zijn ze belangrijk, met de Tweede Kamerverkiezingen in aantocht. Nu we in een langdurende lockdown wat meer op onszelf zijn teruggeworpen, valt het niet mee om met anderen in gesprek te gaan over deze thema’s. Wij willen u daar graag bij helpen.
Nooit was een goed gesprek meer welkom dan nu. We slaan ons grotendeels manmoedig door de lockdown heen, al maandenlang, maar drijven we daarmee ook niet steeds verder uit elkaar? Kloof na kloof ontstaat, het debat op sociale media verliest steeds meer de nuance. Horen we elkaar nog? En is zoveel te bespreken: corona, de avondklok, de groeiende ongelijkheid, de zorg en het klimaat om maar eens paar hele grote thema’s te noemen.
Om het gesprek tussen mensen met verschillende meningen op gang te brengen, lanceerde De Volkskrant in het najaar van 2020 ‘Nederland in gesprek’. Dat werd een overweldigend succes met maar liefst achtduizend aanmeldingen. Dat verdiende opvolging, maar wellicht ook uitbreiding. En dus zocht De Volkskrant de samenwerking met de PZC, zes andere regionale titels en het AD. Om uit te zoeken of we het gesprek weer op gang kunnen brengen.
Andermans perspectief
Doel van het programma is niet om het met elkaar eens te worden, maar om naar elkaar te luisteren, te discussiëren en bruggen te slaan. Een andermans perspectief, beperkingen en ideeën kunnen een mens aan het denken zetten. Want soms is luisteren waardevoller dan praten.
Om een gesprekspartner te vinden met een andere kijk op de wereld, leggen we deelnemers zeven controversiële vragen voor. U geeft daar online antwoord op en vervolgens wordt u gekoppeld aan iemand bij u in de buurt. Daarmee kunt u in gesprek, maar mochten de regels zijn zoals ze nu zijn, is het natuurlijk niet onze bedoeling om duizenden mensen op de been te brengen. Zijn de regels nog streng, dan kunt digitaal met elkaar in gesprek, via de laptop of telefoon.
Internationaal navolging
‘Nederland in gesprek’ bouwt voort op een idee van het Duitse weekblad Die Zeit. Dat brengt al een aantal jaar duizenden Duitsers aan weerszijden van het opiniespectrum bij elkaar onder de noemer ‘Deutschland spricht’. Het project kreeg onder de noemer My Country Talks internationaal navolging, bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk, België, Zweden, Italië, Frankrijk, Polen en Zwitserland.
Op zondag 14 maart ontmoet u uw gesprekspartner op een locatie die u samen kiest, of digitaal. De inhoud van de gesprekken blijft volledig privé. De inschrijving van Nederland in gesprek loopt van 23 januari tot en met 28 februari.
Dit zijn de stellingen waarop je met elkaar in gesprek kan gaan, klik bij de eerste vraag op ja of nee en alle stellingen verschijnen:
Een constructief gesprek voeren zonder welles-nietes-spelletjes, hoe doe je dat eigenlijk? Deze en andere veel gestelde vragen verzameld in een handig overzicht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMopinie
Enquête is nodig om herhaling toeslagenaffaire te voorkomen
De nieuwe Kamerleden kunnen hun borst nat maken. Ze krijgen het druk, met waarschijnlijk drie parlementaire enquêtes in minder dan vier jaar. Die naar de aardgaswinning en de aardbevingsschade in Groningen was al zeker, die naar de coronacrisis gaat er onvermijdelijk komen en donderdag besloot de Tweede Kamer het zwaarste onderzoeksmiddel ook in te zetten voor de toeslagenaffaire. -
PREMIUMANALYSE
Op naar 400.000 Zeeuwen, met dank aan corona
Zeeland moet zo snel mogelijk groeien naar 400.000 inwoners, vindt de nieuwe voorman van het regionale bedrijfsleven. De plotselinge populariteit van de provincie biedt daarvoor zeker kansen, al maakt één zwaluw nog geen zomer. -
PREMIUMColumn
Ik verlang naar veel dingen terug, after corona, maar dit hoort daar niet bij
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUMCOLUMN
Het departement van Volksgezondheid faalt hopeloos
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
Nederland in gesprek
Een goed gesprek: hoe dan?
U zult het thuis ook wel eens merken: een goed gesprek voeren valt niet altijd mee. Een paar tips om een gesprek met een goed gevoel af te kunnen ronden:
-
PREMIUMcolumn
Gehersenspoelde dwazen op Museumplein zullen oprecht gaan geloven dat ze een punt hebben
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUMCOLUMN
Wie het slopen van binnensteden goedpraat, verspeelt zijn recht om mee te doen aan een debat
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUManalyse
Tekenen bij het kruisje: gemeenteraden staan met de rug tegen de muur bij Intervence
MIDDELBURG - Naast de Tweede Kamer, de inspecties, de Jeugdautoriteit, de Raad voor de Kinderbescherming en de rechterlijke macht bemoeien ook de 281 Zeeuwse raadsleden zich nadrukkelijk met de situatie bij jeugdzorgorganisatie Intervence. Het probleem is: zij hebben er nauwelijks iets over te zeggen.