Volledig scherm
PREMIUM
Gemeentehuis in Wissenkerke. De gemeente met zo'n 7300 inwoners leunt zwaar op buurgemeenten als Goes en Veere. © Willem Staat

Eén gemeente Zeeland, dan tel je pas echt mee

zo gezienHet is een wild, maar misschien niet zo’n gek idee: vorm één grote gemeente Zeeland. Met bijna 400.000 inwoners heeft die veel meer daad- en stootkracht.

Nog een paar nachtjes slapen en de vier Zuid-Bevelandse gemeenten vieren hun 50-jarig bestaan. In 1970 gingen 24 kleintjes op in vier grotere gemeenten. Vreemd genoeg bleven vele dwergen toen buiten beschouwing. Schouwen-Duiveland behield zes gemeenten, Noord-Beveland twee gemeenten die nog niet eens het inwonertal van de wijk Goese Polder haalden.

 1. Baudet hoef je niets te leren

  Baudet hoef je niets te leren

  Maarten Feteris, president van de Hoge Raad, probeert Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie iets te leren: er is geen rechtsvrije ruimte. De wetgevende en de uitvoerende machten moeten binnen de wetten en internationale verdragen blijven die ze zelf hebben gemaakt. Nederlandse rechters, die op verzoek van burgers uitspraken doen over de rechtmatigheid van het handelen of juist van het niet-handelen van de overheid, gaan niet buiten hun boekje. Met hun oordeel over de Urgenda-kwestie, over stikstof en over de IS-kinderen, doen zij precies wat zij moeten doen.
 2. Burger, ruik eens onraad!
  PREMIUM
  Commentaar

  Burger, ruik eens onraad!

  Hoe is het met uw reukzin? Goed? Bent u ook een beetje waakzaam? Dat komt mooi uit. Want de politie wil uw neus en oplettendheid gebruiken om drugscriminelen op te sporen. In Tholen-stad heeft de politie een stinkend busje met grote blauwe vaten geparkeerd. Dagenlang gebeurde er niets. Maar het is juist de bedoeling dat burgers op zoiets aanslaan. Zulke vaten en een anijslucht moeten je aan het denken zetten. Tijd om de politie te tippen! Daarom spreekt de politie voorbijgangers aan en legt hen bij het busje uit waar ze op moeten letten.