Volledig scherm
PREMIUM
© Dirk Jan Gjeltema

Dromen mag, als oefening

commentaarHet besef dat Zeeland op zoek moet naar een flinke sociaaleconomische impuls is sterk. Hoe moet Den Haag het wegblijven van de mariniers compenseren? Het mislukte project maakt allerlei wensdromen los. Een megapretpark in Vlissingen, het uitbouwen van Bruinisse tot een stad met vijftigduizend inwoners. Schieten we hier iets mee op?

 1. Recreatiesector verdient steun
  PREMIUM
  Commentaar

  Recreatie­sec­tor verdient steun

  Zeeland zit op slot voor toeristen. Overnachten is verboden. Zelfs mensen die hier een tweede huis hebben, zijn niet meer welkom. Met deze tot voor kort onvoorstelbaar zware ingreep wil de Veiligheidsregio voorkomen dat de gezondheidszorg overbelast raakt. Zeeland is toch al kwetsbaar door een tekort aan huisartsen. Nu het coronavirus tekeergaat, heeft de provincie even meer dan genoeg aan de eigen bevolking. Het verbieden van alle toeristische overnachtingen is dus een goede maatregel. Maar het is tegelijk een ongekend zware slag voor de Zeeuwse toeristische sector.
 2. Nooit gedacht dat ik mij in Zeeuwse supermarkten onveiliger zou voelen dan in de Gazastrook
  PREMIUM
  Column

  Nooit gedacht dat ik mij in Zeeuwse supermark­ten onveiliger zou voelen dan in de Gazastrook

  De meeste gedaantes van doodsangst dacht ik te kennen: van onversneden bangheid in oorlogszones tot de verlammende paniek na een slecht nieuwsgesprek bij de arts. Verpletterend nieuw is de angst voor een etentje, een handdruk of een omhelzing. Nooit gedacht dat ik mij in Zeeuwse supermarkten onveiliger zou voelen dan in de Gazastrook, waar op bloed overgoten dagen ook altijd de zon schijnt.