Een helikopter van de kustwacht tijdens de hervatte zoektocht naar de vermiste watersporters bij het Noordelijk Havenhoofd. De kustwacht, politie, brandweer en KNRM zijn op zoek naar mogelijk nog drie vermisten.
Volledig scherm
Een helikopter van de kustwacht tijdens de hervatte zoektocht naar de vermiste watersporters bij het Noordelijk Havenhoofd. De kustwacht, politie, brandweer en KNRM zijn op zoek naar mogelijk nog drie vermisten. © ANP

Domme pech bij Scheveningen

CommentaarDe Scheveningse surfgemeenschap rouwt. Vijf fitte en vaardige surfers verdronken maandag bij de havenhoofden. De zee bleek er verraderlijk door de noordenwind, door de sterke stroming en door buitengewoon veel schuim op het woeste water. Van de grote betonblokken bij de havenhoofden worden regelmatig mensen gered. Het is een bekende gevaarlijke plek. Maar de surfers die er maandag bewust de branding opzochten zijn het gewend. Zij waren getraind om anderen te redden. Dat maakt hun dood extra tragisch.

In het weekeinde kwam in Zeeland al een kitesurfer om het leven. Zo loopt de tol van watersporten in de branding snel op. Is er toezicht nodig? Moet boven een bepaalde windkracht de rem op dit soort sporten? De dood van zes jonge mensen lijkt meer dan voldoende aanleiding. Tot je beter kijkt naar de jonge atleten die zich onder zware omstandigheden op en in het water wagen. Dat zijn stuk voor stuk mensen die weten wat ze doen. Die trotseren regelmatig veel meer wind dan er nu was. Juist in de woeste branding vinden zij hun uitdaging en hun vrijheid. Dat moet kunnen.

Quote

Jonge atleten vinden in de zware branding hun uitdaging en hun vrijheid

De vijf Scheveningse surfers zijn het slachtoffer geworden van een zeer ongelukkige samenloop van omstandigheden. Normaal gesproken zouden deze ervaren sporters de kolkende zee goed hebben ‘gelezen’ en zouden zij niet het water in zijn gegaan. Zij hebben de domme pech gehad dat de branding een register opentrok dat zij nog niet kenden.