Volledig scherm
PREMIUM
© ANP

Derde leven van turbines in de pijlerdam geeft hoop op
doorbraak getijdenenergie

De turbines in de pijlerdam wekken binnenkort weer stroom op. Het is het derde leven van de ontwikkelaar Tocardo en het is de derde kans om te bewijzen dat getijdenenergie werkt. Eerdere pogingen zijn mislukt. Niet omdat de techniek slecht is, maar omdat er te weinig turbines worden verkocht. Dat is het moeilijke van innovatie. Kom je iets te vroeg, dan blijft de geldstroom te klein. Kom je iets te laat, dan heb je de slag gemist.

 1. Post of potlood, elke stem moet tellen
  COMMENTAAR

  Post of potlood, elke stem moet tellen

  De presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten van Amerika worden op dinsdag 3 november gehouden, maar de eerste stemmen zijn al uitgebracht. Wie dat per post doet, bijvoorbeeld vanuit Zeeland, kan al weken eerder een vakje rood maken. Ook binnen de VS zullen vele miljoenen Amerikanen voor deze oplossing kiezen. Er is geen ander land waar corona harder heeft toegeslagen, dus de schrik zit er goed in. Kiezers gaan liever niet in de rij staan voor een stembureau.
 2. Welkom gasten, maar let op!
  commentaar

  Welkom gasten, maar let op!

  De herfstvakantie staat voor de deur. En net als in het voorjaar zijn er zorgen over het grote aantal coronabesmettingen in Nederland en in grote delen van Europa. Opnieuw is de vraag: gaat dat wel goed met al die toeristen die naar Zeeland komen? De VVV schat dat het minder druk wordt dan vorig najaar, maar het zit ’m niet alleen in de aantallen mensen, het foute gedrag van een enkeling kan veel verpesten. Wordt de herfstvakantie een probleem?
 1. Genoeg is genoeg, maar wáár trek je de grens? Soap rond Brouwerseiland begint aan nieuw seizoen
  PREMIUM
  Opinie

  Genoeg is genoeg, maar wáár trek je de grens? Soap rond Brouwersei­land begint aan nieuw seizoen

  ZIERIKZEE - Het Uur U voor Brouwerseiland nadert. Volgende week donderdag velt de Schouwse gemeenteraad het, wat haar betreft, finale oordeel over het bouwplan voor meer dan driehonderd luxe recreatievilla's op dertien kunstmatige eilandjes in de Grevelingen. Hoewel de raadsleden zich maandag in een speciale commissievergadering nog niet allemaal diep in de ziel lieten kijken, werd duidelijk dat een meerderheid vasthoudt aan de motie van vorig jaar. Genoeg is genoeg, klonk het toen.
 2. Zijn we nog niet bang genoeg?
  PREMIUM
  commentaar

  Zijn we nog niet bang genoeg?

  De overheid laat niet goed genoeg zien waarom we echt bang moeten zijn voor corona. Dit zegt hoogleraar klinische psychologie Jan Derksen in de PZC. Derksen wijst op de rampzalige gevolgen van het virus. Niet alleen sterven er mensen aan, het zorgt voor blijvende schade aan hart en longen bij een op de tien patiënten. Dat is niet mis, maar volgens Derksen dringt dit nog nauwelijks tot mensen door. De hoogleraar stelt voor angst te zaaien. Dat gaat ver. Maar misschien hoeft het niet, want de jongste cijfers zijn alarmerend.
 1. Feestdagen in aantocht, YourSuprise zoekt personeel
  Play

  Feestdagen in aantocht, YourSupri­se zoekt personeel

 2. Souburgse familie Blok van lockdown naar lockdown
  Play

  Souburgse familie Blok van lockdown naar lockdown