Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © stock.xchng

De Zeeuwse spagaat

CommentaarDe helft van de Zeeuwse jongeren verlaat na de middelbare school de provincie. Dat concludeert het Kenniscentrum Zeeuwse Samenleving dat de verhuisstromen van jongeren van 21 tot en met 25 jaar in kaart heeft gebracht. Gelukkig keert een deel terug. Het zijn vooral hbo’ers en universitair geschoolde jongeren die vroeg of laat weer neerstrijken op hun geboortegrond. Mbo’ers blijven bovengemiddeld vaak in de provincie wonen. 

 1. Snelle wieken, langzame molens
  PREMIUM
  commentaar

  Snelle wieken, langzame molens

  Zo snel als de wieken van een helikopter draaien, zo langzaam draaien molens van de bureaucratie. In de zomer van 2020 besloten Provinciale Staten van Zeeland dat in plaats van 800 keer helikopters 4000 keer mogen opstijgen of landen vanaf Zeeland Airport. We zijn inmiddels anderhalf jaar verder en nog is dit besluit niet van kracht. En zo steeg maandag voor de laatste keer dit jaar een helikopter op vanaf dit vliegveld bij Arnemuiden waarmee mogelijk de 800ste vliegbeweging een feit was.
 2. Een Colombiaanse pygmee met een grafzerkgebit
  PREMIUM
  COLUMN JAN VANTOORTELBOOM

  Een Colombiaan­se pygmee met een grafzerkge­bit

  Dit weekend komen drie vrienden van me op bezoek. Het is te zeggen, ik heb ze in geen dertig jaar gezien. Drie decennia geleden zagen we elkaar bijna elke dag, namelijk op de middelbare school in Ieper. Ik ben benieuwd hoe ze eruitzien, want ze zitten als jongens in mijn geheugen gegrift en de foto’s op Facebook verklappen ook niet alles. Ik vermoed dat ik bij de aanblik van hun hoofden en lichamen ook geconfronteerd zal worden met mijn eigen verouderingsproces. Maar dat is bijzaak.
 3. Minister moet ongeschonden blazoen hebben
  PREMIUM
  commentaar

  Minister moet ongeschon­den blazoen hebben

  Wopke Hoekstra wordt met de dag ongeloofwaardiger. Nadat vorige week bekend werd dat hij geld had geïnvesteerd via een brievenbusfirma op de Britse Maagdeneilanden, bekende hij dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer dat hij ook geld voor zijn pensioen heeft belegd via belastingeiland Guernsey. Het gebeurde allebei voor hij minister van Financiën werd. Kort voor hij aantrad, deed hij beide beleggingen van de hand. De winst maakte hij over naar een goed doel.