Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/iStockphoto

Centraal vuurwerk kan nieuwe traditie worden

opinieIn Zeeland is de jaarwisseling zonder grote incidenten verlopen. Dat is goed nieuws, maar daar moest dan ook vooraf heel wat voor uit de kast worden getrokken. Meerdere Zeeuwse gemeenten stelden vuurwerkvrije zones in. Vuilbakken werden verwijderd, parkeerautomaten afgesloten, brievenbussen dichtgetimmerd, er werden afspraken gemaakt met jongeren in potentiële brandhaardplaatsen, zoals Hoek… En tóch moest de brandweer bijna honderd keer uitrukken. En -traditiegetrouw - waren er ook weer tientallen vernielingen.

 1. Baudet hoef je niets te leren

  Baudet hoef je niets te leren

  Maarten Feteris, president van de Hoge Raad, probeert Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie iets te leren: er is geen rechtsvrije ruimte. De wetgevende en de uitvoerende machten moeten binnen de wetten en internationale verdragen blijven die ze zelf hebben gemaakt. Nederlandse rechters, die op verzoek van burgers uitspraken doen over de rechtmatigheid van het handelen of juist van het niet-handelen van de overheid, gaan niet buiten hun boekje. Met hun oordeel over de Urgenda-kwestie, over stikstof en over de IS-kinderen, doen zij precies wat zij moeten doen.
 2. Burger, ruik eens onraad!
  PREMIUM
  Commentaar

  Burger, ruik eens onraad!

  Hoe is het met uw reukzin? Goed? Bent u ook een beetje waakzaam? Dat komt mooi uit. Want de politie wil uw neus en oplettendheid gebruiken om drugscriminelen op te sporen. In Tholen-stad heeft de politie een stinkend busje met grote blauwe vaten geparkeerd. Dagenlang gebeurde er niets. Maar het is juist de bedoeling dat burgers op zoiets aanslaan. Zulke vaten en een anijslucht moeten je aan het denken zetten. Tijd om de politie te tippen! Daarom spreekt de politie voorbijgangers aan en legt hen bij het busje uit waar ze op moeten letten.