ROBIN UTRECHT
Volledig scherm
PREMIUM
© ROBIN UTRECHT

Bouw meer huizen, maar dan wel zo dat het Zeeland niet verpest

Er zijn te weinig huizen. Waar de vraag hoger is dan het aanbod, stijgt de prijs. Komen er niet genoeg huizen bij en wil je toch dat ene huis hebben, dan bied je meer geld dan een ander. Dat overbieden is nu aan de orde van de dag, ook in Zeeland. De oplossing: meer huizen bouwen. Maar dat moet dan wel zo gebeuren dat het Zeeuwse landschap niet wordt verpest.

 1. Met tol is een toegangstest niet gratis
  PREMIUM
  commentaar

  Met tol is een toe­gangstest niet gratis

  Stel je voor. Er is geen locatie in Zeeuws-Vlaanderen waar je een coronatest kunt halen die je straks nodig hebt om uit eten te gaan of een filmpje te pikken. Dan moet je door de tunnel naar Goes of Geersdijk, betaal je tol, kun je je gratis laten testen - want dat wil de Tweede Kamer - rij je terug, betaal je weer tol, parkeer je je auto en wandel je naar het restaurant dat zich misschien wel op de hoek van je eigen straat bevindt.
 2. Getijdenenergie heeft ook Haagse steun nodig
  PREMIUM
  commentaar

  Getijden­ener­gie heeft ook Haagse steun nodig

  Wie energie wil opwekken uit water moet goed tegen de stroom in kunnen roeien. Je zou verwachten dat investeerders en subsidiegevers ervoor in de rij staan. Anders dan een windmolen of een zonnepaneel is een turbine die elektriciteit opwekt uit het getij onzichtbaar, hij hangt immers onder water. Als het niet waait, staat een windmolen stil. Als het bewolkt is, is het rendement van een zonnepaneel nihil. Maar eb en vloed wordt het altijd, twee keer per dag. De opbrengst van een getijdencentrale kun je van tevoren uitrekenen.