Volledig scherm
© Bert Jansen

Bijltjesdag bij de Belastingdienst

commentaarMinister Wopke Hoekstra van Financiën grijpt hard in bij de Belastingdienst. Hij knipt die in drieën. De afdelingen Toeslagen, Douane en Belastingdienst (inclusief FIOD) komen op eigen benen te staan, met elk een directeur-generaal.

 Vrijdag werd Jaap Uijlenbroek, tot dan de directeur-generaal van de totale Belastingdienst, op een zijspoor gezet. Hij werd mede verantwoordelijk gehouden voor de zogenoemde toeslagenaffaire, die in december staatssecretaris Menno Snel de kop kostte. Het is niet uitgesloten dat voor hem twee staatssecretarissen terugkomen.

Hoekstra moest wel. Het rommelt al jaren bij de Belastingdienst. De toeslagenaffaire was de druppel die de emmer deed overlopen. Honderden ouders kwamen in de problemen omdat ze ten onrechte als fraudeur werden aangemerkt. Ambtenaren van de Belastingdienst toonden geen enkele compassie, iets waarvoor de rechter ze in oktober op de vingers tikte. 

De vraag is of een verandering van de structuur leidt tot een betere dienstverlening. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat ook een mentaliteitsverandering nodig is bij de uitvoerende ambtenaren. Als die al van bovenaf kan worden opgelegd, zal dat nog heel wat tijd kosten. De politiek mag ook de hand in eigen boezem steken. De Tweede Kamer heeft toegestaan dat tal van financiële maatregelen voor bepaalde bevolkingsgroepen werden gecorrigeerd met allerlei toeslagen. Zo is een systeem ontstaan waarin behalve burgers ook ambtenaren de weg kwijtraken.

  1. Nooit gedacht dat ik mij in Zeeuwse supermarkten onveiliger zou voelen dan in de Gazastrook
    PREMIUM
    Column

    Nooit gedacht dat ik mij in Zeeuwse supermark­ten onveiliger zou voelen dan in de Gazastrook

    De meeste gedaantes van doodsangst dacht ik te kennen: van onversneden bangheid in oorlogszones tot de verlammende paniek na een slecht nieuwsgesprek bij de arts. Verpletterend nieuw is de angst voor een etentje, een handdruk of een omhelzing. Nooit gedacht dat ik mij in Zeeuwse supermarkten onveiliger zou voelen dan in de Gazastrook, waar op bloed overgoten dagen ook altijd de zon schijnt.