Volledig scherm
© Bert Jansen

Bijltjesdag bij de Belastingdienst

commentaarMinister Wopke Hoekstra van Financiën grijpt hard in bij de Belastingdienst. Hij knipt die in drieën. De afdelingen Toeslagen, Douane en Belastingdienst (inclusief FIOD) komen op eigen benen te staan, met elk een directeur-generaal.

 Vrijdag werd Jaap Uijlenbroek, tot dan de directeur-generaal van de totale Belastingdienst, op een zijspoor gezet. Hij werd mede verantwoordelijk gehouden voor de zogenoemde toeslagenaffaire, die in december staatssecretaris Menno Snel de kop kostte. Het is niet uitgesloten dat voor hem twee staatssecretarissen terugkomen.

Hoekstra moest wel. Het rommelt al jaren bij de Belastingdienst. De toeslagenaffaire was de druppel die de emmer deed overlopen. Honderden ouders kwamen in de problemen omdat ze ten onrechte als fraudeur werden aangemerkt. Ambtenaren van de Belastingdienst toonden geen enkele compassie, iets waarvoor de rechter ze in oktober op de vingers tikte. 

De vraag is of een verandering van de structuur leidt tot een betere dienstverlening. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat ook een mentaliteitsverandering nodig is bij de uitvoerende ambtenaren. Als die al van bovenaf kan worden opgelegd, zal dat nog heel wat tijd kosten. De politiek mag ook de hand in eigen boezem steken. De Tweede Kamer heeft toegestaan dat tal van financiële maatregelen voor bepaalde bevolkingsgroepen werden gecorrigeerd met allerlei toeslagen. Zo is een systeem ontstaan waarin behalve burgers ook ambtenaren de weg kwijtraken.

 1. Baudet hoef je niets te leren

  Baudet hoef je niets te leren

  Maarten Feteris, president van de Hoge Raad, probeert Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie iets te leren: er is geen rechtsvrije ruimte. De wetgevende en de uitvoerende machten moeten binnen de wetten en internationale verdragen blijven die ze zelf hebben gemaakt. Nederlandse rechters, die op verzoek van burgers uitspraken doen over de rechtmatigheid van het handelen of juist van het niet-handelen van de overheid, gaan niet buiten hun boekje. Met hun oordeel over de Urgenda-kwestie, over stikstof en over de IS-kinderen, doen zij precies wat zij moeten doen.
 2. Burger, ruik eens onraad!
  PREMIUM
  Commentaar

  Burger, ruik eens onraad!

  Hoe is het met uw reukzin? Goed? Bent u ook een beetje waakzaam? Dat komt mooi uit. Want de politie wil uw neus en oplettendheid gebruiken om drugscriminelen op te sporen. In Tholen-stad heeft de politie een stinkend busje met grote blauwe vaten geparkeerd. Dagenlang gebeurde er niets. Maar het is juist de bedoeling dat burgers op zoiets aanslaan. Zulke vaten en een anijslucht moeten je aan het denken zetten. Tijd om de politie te tippen! Daarom spreekt de politie voorbijgangers aan en legt hen bij het busje uit waar ze op moeten letten.