Thierry Baudet.
Volledig scherm
Thierry Baudet. © ANP

Baudet hoef je niets te leren

Maarten Feteris, president van de Hoge Raad, probeert Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie iets te leren: er is geen rechtsvrije ruimte. De wetgevende en de uitvoerende machten moeten binnen de wetten en internationale verdragen blijven die ze zelf hebben gemaakt. Nederlandse rechters, die op verzoek van burgers uitspraken doen over de rechtmatigheid van het handelen of juist van het niet-handelen van de overheid, gaan niet buiten hun boekje. Met hun oordeel over de Urgenda-kwestie, over stikstof en over de IS-kinderen, doen zij precies wat zij moeten doen.

Rechters hebben in Nederland het laatste woord. Eerder weerlegde Thom de Graaf, de vice-president van de Raad van State, de kritiek van Baudet dat rechters te veel macht hebben. Nu doet Feteris het opnieuw. Het is allemaal vergeefse moeite. Baudet weet echt wel hoe de rechtsstaat, het EU-recht en de internationale verdragen werken en wat daarvan de waarde is. Hij wil er alleen onderuit, omdat het in zijn straatje past. Baudet suggereert argeloze burgers, dat we rechters kunnen negeren. Maar als we dat doen, blazen we de rechtsstaat op.

Baudet is niet de enige die met vuur speelt. Feteris zegt dat ‘uit het recht soms een positieve verplichting tot handelen voortvloeit voor de overheid’. Vertaal dat maar naar het uitblijven van sterke klimaatmaatregelen en naar vooralsnog onvoldoende natuurbescherming. Parlement en kabinet zijn bijna net zo gevaarlijk bezig als Baudet.

Quote

Uitspraak van Hoge Raad is ook confronte­rend voor parlement en kabinet