1. De krimp die niet kwam
  PREMIUM
  commentaar

  De krimp die niet kwam

  Kent u die van de krimp? Die kwam niet. Cijfers van het CBS laten zien dat de bevolking van Zeeland juist snel groeit. In absolute aantallen is het nog niet indrukwekkend, en het geldt niet voor elke regio, maar de trend is wel interessant. Als die doorzet, heeft Zeeland een andere toekomst. Dan hoeven we ons minder zorgen te maken over het in stand houden van allerlei voorzieningen. Dan moet de aandacht vooral naar wat nieuwe Zeeuwen nodig hebben.
 2. Meteen overal terug naar 30
  PREMIUM
  commentaar

  Meteen overal terug naar 30

  De Tweede Kamer wil overal in de hele bebouwde kom naar 30 km/u. Een meerderheid steunt een motie van GroenLinks en de SGP. Als het kabinet dit plan overneemt, voegt Nederland zich eindelijk naar de inzichten van talloze bestuurders en deskundigen uit meer dan honderd landen. Tot nu toe laat minister Cora van Nieuwenhuizen het aan de gemeenten over. Die zijn ermee bezig, zegt zij. Op een groot deel van de wegen in de bebouwde kom is 30 al het maximum. Maar dat is geen goede reden om te wachten met een landelijke regeling.
 3. Genoeg is genoeg, maar wáár trek je de grens? Soap rond Brouwerseiland begint aan nieuw seizoen
  PREMIUM
  Opinie

  Genoeg is genoeg, maar wáár trek je de grens? Soap rond Brouwersei­land begint aan nieuw seizoen

  ZIERIKZEE - Het Uur U voor Brouwerseiland nadert. Volgende week donderdag velt de Schouwse gemeenteraad het, wat haar betreft, finale oordeel over het bouwplan voor meer dan driehonderd luxe recreatievilla's op dertien kunstmatige eilandjes in de Grevelingen. Hoewel de raadsleden zich maandag in een speciale commissievergadering nog niet allemaal diep in de ziel lieten kijken, werd duidelijk dat een meerderheid vasthoudt aan de motie van vorig jaar. Genoeg is genoeg, klonk het toen.
 1. Oud-directeur kerncentrale Borssele adviseert over kernenergie - dat voedt twijfel over onafhankelijkheid
  PREMIUM
  analyse

  Oud-directeur kerncentra­le Borssele adviseert over kernener­gie - dat voedt twijfel over onafhanke­lijk­heid

  BORSSELE - Kernenergie is goedkoper dan wind- en zonne-energie, concludeerde het Oostenrijkse onderzoeksbureau Enco vorige maand in een advies aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Maar hoe onafhankelijk is dat rapport eigenlijk nu blijkt dat de auteurs deels uit de nucleaire sector komen? Eén van de schrijvers is bijvoorbeeld Mario van der Borst, tot 2010 technisch directeur bij de kerncentrale in Borssele.
 2. Het Griekse reisje: nu is het wel genoeg geweest
  PREMIUM
  commentaar

  Het Griekse reisje: nu is het wel genoeg geweest

  Koning Willem-Alexander komt slecht weg met zijn Griekse vakantie. Meteen terugreizen is niet genoeg. De gifbeker moet helemaal leeg. Iemand vindt dat er een openbare boetedoening bij hoort. Die is er gekomen. De koning en zijn vrouw Máxima stijfjes op een bank. Als konijnen in de koplampen. Met een tekst die inhoudelijk wel oké is, maar die klinkt als een grafrede. Het is veel te zwaar aangezet. De uitglijer van de koning is pijnlijk, maar geen ramp. Nederland overleeft het met gemak.
 1. Het kabinet had sluiting van alle horeca kunnen vermijden
  PREMIUM
  Opinie

  Het kabinet had sluiting van alle horeca kunnen vermijden

  De horeca is weer de kop van Jut. Los van de zorg en ook de cultuur is er geen bedrijfstak die zo zwaar moet boeten voor de coronacrisis. Was het wel nodig om alle horecazaken een maand lang te sluiten? Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde het kabinet te onderzoeken of restaurants open konden blijven. Dat advies kwam vlak voordat premier Rutte en minister De Jonge dinsdag nieuwe maatregelen aankondigden. Veel en veel te laat.
 2. Derde leven van turbines in de pijlerdam geeft hoop op
doorbraak getijdenenergie
  PREMIUM

  Derde leven van turbines in de pijlerdam geeft hoop op doorbraak getijden­ener­gie

  De turbines in de pijlerdam wekken binnenkort weer stroom op. Het is het derde leven van de ontwikkelaar Tocardo en het is de derde kans om te bewijzen dat getijdenenergie werkt. Eerdere pogingen zijn mislukt. Niet omdat de techniek slecht is, maar omdat er te weinig turbines worden verkocht. Dat is het moeilijke van innovatie. Kom je iets te vroeg, dan blijft de geldstroom te klein. Kom je iets te laat, dan heb je de slag gemist.
 1. De weerzin van veel gezonde mensen tegen vaccinatie
moet niet worden onderschat
  commentaar

  De weerzin van veel gezonde mensen tegen vaccinatie moet niet worden onderschat

  De R in de maand betekent discussie over de griepprik. Die beschermt tegen virussen die in de winter rondgaan. Ze kunnen duizenden doden vergen. Met de prik voorkom je ellende voor jezelf en je verkleint de kans dat anderen ziek worden. Mooi toch? Zo denkt lang niet iedereen. Zelfs voor een groot deel van het zorgpersoneel is een griepprik geen automatisme. Uit onderzoek van de beroepsvereniging NU ’91 blijkt dat een meerderheid nog niet van plan is zich te laten vaccineren.
 2. Geef het goede voorbeeld, dan volgen de verdwaalde schapen wel
  PREMIUM
  commentaar

  Geef het goede voorbeeld, dan volgen de verdwaalde schapen wel

  Nederland houdt zijn hart vast. Hoe streng worden de coronamaatregelen? Het aantal besmettingen laat de regering weinig ruimte. Het ligt voor de hand sporten, feesten en uitgaan voorlopig te vergeten, alleen voor de eerste levensbehoeften te winkelen en zo min mogelijk te reizen. Misschien moeten we zelfs onze huiselijke kring nog wat kleiner maken. Zo blijven werk en school hopelijk buiten schot. Het is allemaal weinig aanlokkelijk.