1. Verbod lachgas is welkom
  commentaar

  Verbod lachgas is welkom

  Een groot deel van de Tweede Kamer is niet enthousiast over een verbod op lachgas. Sommige Kamerleden hebben liever goede voorlichting over de gevaren. Anderen wijzen erop dat de handhaving kansloos is. Weer anderen voelen zich overvallen door het kabinetsplan. Al deze volksvertegenwoordigers hebben geen boodschap aan de duidelijke wens van burgemeesters, artsen, politiemensen, cafébazen en organisatoren van festivals. Die willen allemaal een verbod.
 2. Legaliseren kamerverhuur kan leiden tot veel rechtszaken
  PREMIUM
  opinie

  Legalise­ren kamerver­huur kan leiden tot veel rechtsza­ken

  DOMBURG - De verhuur van kamers aan toeristen is in de gemeente Veere een oud gebruik. Een eeuw geleden verhuurden inwoners al kamers aan mensen die kwamen genieten van duin, strand en zee. Jarenlang was het een mooie manier om iets bij te verdienen. Tegenwoordig is het echter big business. Om de kamerverhuur beheersbaar te houden, heeft de gemeente een plan gemaakt. Maar dat plan lijkt alleen maar ongelijkheid tussen verhuurders in de hand te werken.
 3. Hulde voor de vasthoudende Danny Vera
  PREMIUM
  COMMENTAAR

  Hulde voor de vasthouden­de Danny Vera

  Het jaar is nog niet voorbij, maar we mogen nu al stellen dat 2019 het jaar van Danny Vera was. Zaterdag schreef hij muzikale historie, door met zijn liedje Roller Coaster op nummer 4 binnen te komen in de Top-2000, een door luisteraars samengestelde lijst van Radio 2. Consequent draagt de Middelburger uit dat hij geen muziek maakt voor prijzen of lijstjes. Dat hij nu met Roller Coaster de juiste snaar heeft geraakt bij heel veel mensen, is natuurlijk (ook financieel) mooi meegenomen. Maar het zit niet in het voorhoofd van Vera. Hij wil gewoon mooie liedjes maken. Of ze nou scoren of niet.
 1. Tekort aan politie wordt nijpend
  PREMIUM
  Commentaar

  Tekort aan politie wordt nijpend

  Paniek over de politie. Amsterdam beperkt het politiewerk omdat er te weinig agenten zijn. Andere steden zijn er ook mee bezig. Drie gemeenten in de provincie Utrecht willen dat militairen werk van de politie overnemen. In Zeeland is minder blauw op straat omdat buiten de provincie extra agenten worden ingezet voor de beveiliging van rechters en advocaten. Waar eindigt dit? De burger zal zich zorgen maken. Maar de burger kan ook wat doen.
 2. Reebruine ogen
  PREMIUM
  Column Willem van Dam

  Reebruine ogen

  Weet u nog, Bambi? Ja precies, ik bedoel dat schattige witstaarthertje wiens moeder door een jagersman werd doodgeschoten. Ik zal een jaar of zes zijn geweest toen ik de film (het was in een filmzaaltje van – ik geloof – het Leger des Heils) voor het eerst zag. Tranen met tuiten. De film werd geschikt geacht voor alle leeftijden. Een grovere blunder heeft de filmkeuringscommissie nooit meer begaan; de lotgevallen van het snoezige hertje sneden zó diep door mijn tere kinderziel, dat ik nachtenlang in mijn jongensbedje heb liggen huilen.