1. Meester Baas was de beste kletser van het dorp
  PREMIUM
  COLUMN JAN VANTOORTELBOOM

  Meester Baas was de beste kletser van het dorp

  Wat ze hier in Nederland niet kennen is de vrolijke traditie van de nieuwjaarsbrief. Dat was altijd lachen. Vooral voor de nonkels en tantes die aangeschoten, paffend en vol verwachting zaten te wachten. En dat waren er nogal wat: zeven aan mijn vaders kant en zes aan mijn moeders kant. Keer twee, want ze waren allen getrouwd. En elk jaar kwam uit tenminste één van die monden de clichénieuwjaarspoëzieregel: Liefste peter en meter, hoe meer dat u geeft, hoe beter!
 2. Val van kabinet is niet genoeg
  PREMIUM
  commentaar

  Val van kabinet is niet genoeg

  Het kabinet Rutte III is afgetreden. Is dit een goede reactie op de grove fouten met de kinderopvangtoeslag? De slachtoffers van de Belastingdienst zullen het niet meer dan normaal vinden. Maar zij weten ook dat een flink deel van de schuld bij de Tweede Kamer ligt. Die startte destijds de heksenjacht op fraudeurs. Dus de val van het kabinet is niet genoeg. Zelfs als de slachtoffers snel een schadevergoeding krijgen, dan nog zullen veel burgers de overheid voorlopig voor geen cent vertrouwen.
 3. Laat de kiezer maar oordelen
  PREMIUM
  commentaar

  Laat de kiezer maar oordelen

  Wie gaat de politieke consequenties dragen van de toeslagenaffaire? Het kabinet zegt er nog niets over. De ministersploeg wil het eerst eens worden over de beleidsmatige gevolgen. Zo blijft heel Nederland in lichte verwarring wachten op de afloop. Want de kwestie is toch helder? De schandalige behandeling van onschuldige burgers door de Belastingdienst is uitgebreid toegelicht. Niets staat een politieke afrekening in de weg. Behalve misschien corona.
 1. Omarm die molens niet
  PREMIUM
  opinie

  Omarm die molens niet

  Een tsunami van zonneparken en windmolens dreigt het landschap voorgoed te verpesten. Deskundigen waarschuwen in de PZC voor de ingrijpende gevolgen van de energietransitie. Alleen al in Zeeland komen er nog honderden voetbalvelden zonnepanelen bij en tientallen grote windturbines. En dan hebben we het alleen nog maar over de periode tot 2030. Daarna gaat het gewoon door. Op deze groei is te weinig regie. Windmolenparken lijken zonder veel samenhang her en der op te duiken. Dat moet dringend beter.
 2. Wakker worden Republikeinen!
  PREMIUM
  Commentaar

  Wakker worden Republikei­nen!

  Zijn de Verenigde Staten van Amerika afhankelijk van de bescherming van communicatieplatforms als Twitter en Facebook? Het lijkt erop, nu de techgiganten de kwaadaardige uitingen van Donald Trump beperken. Eerder stonden bij de berichten van Trump al waarschuwingen dat zijn beweringen vals zijn. Het is goed dat de techbedrijven hun verantwoordelijkheid nemen. Maar het is triest dat groepen verdwaasde mensen zonder deze hulp volledig ontsporen. En het geeft te denken dat de techreuzen zelf bepalen wanneer ze ingrijpen. Bij de bestorming van het Capitool kwam de correctie duidelijk te laat. Vier mensen vonden de dood. Hoe moet het dan?
 1. Zeeland is bij uitstek geschikt
om te genieten van de natuur
en om er wijzer van te worden
  PREMIUM
  opinie

  Zeeland is bij uitstek geschikt om te genieten van de natuur en om er wijzer van te worden

  Een vreemde vogel duikt op in het Veerse Meer. Vogelaars stromen toe om het diertje te fotograferen. Weer een trofee. Het is de kortbekzeekoet, een vogel die normaal gesproken veel noordelijker leeft. De weg kwijt of gewoon met het aanbod van voedsel afgezakt? Niemand weet het. Met de huidige hogere wintertemperaturen zou je eerder verwachten dat de vogel in het noorden blijft. Dit zal dus wel een dwaalgast zijn. Wat is er dan zo bijzonder aan?
 2. Gevecht tegen drugscriminelen vergt lange adem

  Gevecht tegen drugscrimi­ne­len vergt lange adem

  Iedereen weet het al jaren en toch leek het of de politie er geen vinger achter kon krijgen. Via de Zeeuwse havens komen grote hoeveelheden drugs het land binnen. Af en toe werd er wat gevonden, tussen de bananen aan boord van een schip, of doordat pakketjes met cocaïne ineens aanspoelden op het strand. Maar wat betekenen de drugsvangsten? Dat de overheid meer grip krijgt op de criminelen of dat er alleen maar meer wordt ingevoerd, waardoor de kans op een gelukstreffer groter wordt?
 1. Hoe soepel is de bijstand?
  PREMIUM
  commentaar

  Hoe soepel is de bijstand?

  Kamerleden schreeuwen moord en brand over een vrouw uit Wijdemeren. Zij krijgt bijstand en zij heeft niet gemeld dat haar moeder structureel bijspringt. Het gaat om een waarde van grofweg 200 euro per maand. Omdat dit al jaren speelt, moet de vrouw 7000 euro terugbetalen aan de gemeente. De Tweede Kamer is woest. Dat is vreemd. Wijdemeren voert gewoon de wet uit. De zaak is aangebracht door het Inlichtingenbureau van Sociale Zaken. Met deze controle heeft de Kamer ingestemd.
 1. Asscher is aangeschoten wild
  PREMIUM

  Asscher is aangescho­ten wild

  Wordt Lodewijk Asscher onttroond als partijleider na de snoeiharde kritiek op zijn rol als minister van Sociale Zaken in de toeslagenaffaire? Een deel van de PvdA-leden zaagt inmiddels aan de stoelpoten van hun kopman. In een interne groepsapp van de PvdA vragen kandidaat-Kamerleden zich hardop af of Asscher nog geloofwaardig door kan gaan als lijsttrekker. Politiek draait om vertrouwen en geloofwaardigheid, zegt één van hen. Hij moet opstappen, zegt een deel van de PvdA’ers. Hoe groot het interne verzet is, is nog onduidelijk.