1. Helmplicht verplicht? Eerst betere fietspaden
  PREMIUM

  Helmplicht verplicht? Eerst betere fietspaden

  Stel een helm verplicht voor fietsende kinderen tot 12 jaar en voor elektrische fietsers. Dit is het heldere advies aan de regering van het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving. De motivatie is sterk: zo’n helmplicht voorkomt tientallen doden per jaar. Als we met een helm van een paar tientjes slachtoffers kunnen voorkomen, moeten we het niet laten. Voor snelle elektrische fietsen geldt de plicht al. Voor snorfietsers is een wet in voorbereiding. Dus is het logisch de rest van de elektrische fietsers meteen mee te nemen. En jonge kinderen al helemaal. Iedereen vóór? Zo simpel is het niet.
 2. Blijf voorzichtig met zorgrobots
  PREMIUM
  commentaar

  Blijf voorzich­tig met zorgrobots

  Veel zorginstellingen hebben te weinig mankracht. Daarom proberen ze robots in te zetten. Dat valt tegen. Het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) meldt dat de apparaten te weinig kunnen. Robots zijn nog veel te onhandig. Een bed opmaken zit er voorlopig niet in. En de ‘sociale functies’ zijn beperkt. Slimme knuffelbeesten in de vorm van een zeehond of een kat werken redelijk. Ze geven cliënten afleiding en daarmee rust. Zie het als de sprekende pop die een kind zoet houdt.
 1. Dat vier vreemden wel in één auto mogen zitten, maar niet samen op het terras, valt niet uit te leggen
  PREMIUM
  COLUMN MAIKEL HARTE

  Dat vier vreemden wel in één auto mogen zitten, maar niet samen op het terras, valt niet uit te leggen

  Mijn vrouw worstelt met de coronamaatregelen. Ze bestiert samen met mijn broer in het weekend twee kleine (eet)cafeetjes en tot nu toe heeft ze de maatregelen steeds opgevolgd. De lastigste maatregel is het maximaal aantal personen aan één tafel: twee. Alleen als mensen samenwonen mogen ze met vier aan tafel. Ze hoopte dat bij de nieuwe verspoeling vier mensen met elkaar aan tafel zouden mogen, in ieder geval buiten op het terras. Dat gebeurt dus niet.
 1. In veel jonge gezinnen zijn beide partners op zoek naar een betere balans tussen privé en werk
  PREMIUM
  COMMENTAAR

  In veel jonge gezinnen zijn beide partners op zoek naar een betere balans tussen privé en werk

  Vanaf 1 juli gelden nieuwe regels voor partnerverlof. Het gaat van één week naar zes weken. Jonge vaders kunnen dan gemakkelijker meer tijd steken in hun pasgeboren kind. Tenminste, als de huishoudportemonnee het kan hebben. Want gedurende vijf van die zes weken krijgt de partner een uitkering van het UWV van 70 procent van het salaris. In 2022 komt er ook een uitkering tijdens een deel van het ouderschapsverlof. Samen is het een begin. Maar het is niet genoeg.
 1. Pas op met dit pensioenakkoord
  PREMIUM
  Commentaar

  Pas op met dit pensioenak­koord

  Pech voor minister Wouter Koolmees. Het ledenparlement van de FNV is nog niet toe aan een oordeel over het pensioenakkoord. Koolmees wilde het zwaarbevochten akkoord nu eindelijk naar de Tweede Kamer brengen. Maar de FNV heeft nog een paar weken nodig. Dat kan geen kwaad. Want over dit akkoord moeten we niet haastig beslissen. Met wat nu op tafel ligt, accepteren we grote onzekerheid over de pensioenen op de langere termijn. In ruil daarvoor hoeven we nu wat minder pijn te lijden.