1. Slim protest van Agractie
  PREMIUM
  Commentaar

  Slim protest van Agractie

  Agractie is slimmer dan Farmers Defense Force. Agractie kiest voor een sympathiek protest. In maart zullen deze boeren hun producten tegen kostprijs aanbieden bij supermarkten en in winkelcentra. Zo wordt de consument met de neus op de feiten gedrukt: het grote verschil tussen de opbrengst voor de boeren en de prijs in de winkel. Het is goed daar nog eens op te wijzen. Want een ruimere marge - en dus een beter bedrijfsresultaat - geeft boeren ruimte om duurzamer te produceren. Precies wat we dringend nodig hebben.
 1. Waarom zijn we zo zuinig met het etaleren van onze Hollandse meesters?
  PREMIUM
  column Özcan Akyol

  Waarom zijn we zo zuinig met het etaleren van onze Hollandse meesters?

  Als ik in een vreemd land ben, wil ik altijd naar de plaatselijke musea, vooral omdat de kunstbeleving van de bewoners iets zegt over hun geschiedenis en de relatie tot cultuur. Vorig jaar, toen ik een programma over schilderkunst ging presenteren, zwierf ik vooraf kriskras door ónze provincies, simpelweg om te doorgronden hoe wij in Nederland alles hebben geregeld. Ik wilde weten wat onze waarden zijn op dit gebied. En hoe onze instellingen hun collecties tentoonstellen aan het grote publiek. Dat avontuur bracht me tot een heel ander inzicht.
 1. Centraal vuurwerk kan nieuwe traditie worden
  PREMIUM
  opinie

  Centraal vuurwerk kan nieuwe traditie worden

  In Zeeland is de jaarwisseling zonder grote incidenten verlopen. Dat is goed nieuws, maar daar moest dan ook vooraf heel wat voor uit de kast worden getrokken. Meerdere Zeeuwse gemeenten stelden vuurwerkvrije zones in. Vuilbakken werden verwijderd, parkeerautomaten afgesloten, brievenbussen dichtgetimmerd, er werden afspraken gemaakt met jongeren in potentiële brandhaardplaatsen, zoals Hoek… En tóch moest de brandweer bijna honderd keer uitrukken. En -traditiegetrouw - waren er ook weer tientallen vernielingen.