1. Adrz moet streng zijn
  PREMIUM
  commentaar

  Adrz moet streng zijn

  Het ziekenhuis Adrz moet het bezoek strenger regelen. Wil je bij een patiënt langs, dan moet je voortaan online boeken. Per zieke één bezoeker per dag. Dit systeem is nodig omdat een deel van de bezoekers van de vestigingen in Goes en Vlissingen niet bereid is de regels te volgen. Dagelijks zijn er vervelende confrontaties tussen het personeel en bezoekers die boos worden en hun eigen gang willen gaan. Die agressie is zeer hinderlijk. Daarom is het goed dat het ziekenhuis optreedt.
 1. Huren blijft een beetje schuren
  PREMIUM
  commentaar

  Huren blijft een beetje schuren

  De Zeeuwse woningbouwverenigingen krijgen prima cijfers van hun huurders. De dienstverlening van de corporaties is goed. Dat blijkt uit landelijk onderzoek. Dit is mooi. Want de huursector staat al genoeg onder druk. Betaalachterstanden, wachtlijsten, het speelt in deze coronatijd nog wat meer dan anders. Sommige huurders hebben minder inkomen en kunnen de huren maar met moeite opbrengen. Wie een huurhuis zoekt, stoot wat vaker zijn neus omdat er minder doorstroming is.
 1. Eens kijken of de volgelingen van
Baudet hem voorgaan naar
de uitgang van de politieke arena
  PREMIUM
  commentaar

  Eens kijken of de volgelin­gen van Baudet hem voorgaan naar de uitgang van de politieke arena

  Thierry Baudet vat zijn terugtreden als lijsttrekker van Forum voor Democratie handzaam samen: de nonsens is gestopt. Baudet bedoelt de ophef over antisemitische, homofobe en racistische ontsporingen in de jongerenafdeling van zijn partij. Maar het is duidelijk dat Baudet zelf als weinig anderen de Nederlandse politiek heeft verpest met nonsens, soms zeer gevaarlijke. Het is niet vreemd dat hij struikelt over extreme uitspraken van een deel van zijn jonge volgelingen, want hij lokt dit soort gevaarlijke taal uit.
 2. Voor de zot (ge)houden
  PREMIUM
  COLUMN JAN VANTOORTELBOOM

  Voor de zot (ge)houden

  Magneetvissen. Dat is waar mijn jongste twee nu verzot op zijn. En ze zijn er zo verzot op omdat ik het spelletje buiten hun weten om manipuleer. We gaan magneetvissen bij het vissershuisje van een vriend, gelegen aan de grote plas de Vogel in Hengstdijk. Rondom dat vissershuisje blijkt een bodem aan onuitputtelijke schatten te liggen. Telkens als we ernaartoe gaan vindt mijn tweeling er bouten, moeren, schroeven, trampolineveren, ringen, zelfs een stuk ketting. Maar waar ze het meest op kicken, zijn oude munten uit vreemde landen.
 1. Kamer op weg naar einde tol
  commentaar

  Kamer op weg naar einde tol

  Wat moet je als inwoner van Zeeuws-Vlaanderen met de politieke aandacht voor een tolvrije tunnel? Blij zijn, hoopvol, kritisch of cynisch? Zegt u het maar. Gisteren kwam de Westerscheldetunnel voorbij in het debat over de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In de Tweede Kamer is een breed besef dat de tolheffing niet meer van deze tijd is. Maar vraag naar een oplossing en de antwoorden lopen zo ver uiteen dat je er moedeloos van wordt.
 2. Gemeenten proberen terecht
het grote gat te dichten tussen
de bijstand en een echte baan
  PREMIUM

  Gemeenten proberen terecht het grote gat te dichten tussen de bijstand en een echte baan

  Sinds het schrappen van de melkertbanen proberen gemeenten andere dingen uit om mensen ‘met een grote afstand tot de arbeidsmarkt’ toch iets te laten doen. Daarbij komt steeds de basisbaan voorbij. Ook in Zeeland. Bijvoorbeeld Zierikzee en Goes spelen met het idee om bijstandsgerechtigden tegen het minimumloon eenvoudig nuttig werk te geven. Werk dat nu blijft liggen. Goes onderzoekt of het daar kan. Sympathiek initiatief toch?
 1. Extra pensioenregeling voor oud-Europarlementariërs is niet meer te verkopen
  PREMIUM
  COMMENTAAR

  Extra pensioenre­ge­ling voor oud-Europarle­men­ta­riërs is niet meer te verkopen

  De Europese Unie heeft een slechte reputatie. Het geld lijkt er niet op te kunnen. Het gaat zowel om de miljarden subsidies die maar blijven stromen, als om de eigen portemonnee van de Europarlementariërs. Zij verdienen uitstekend maar ze hebben bovendien een onkostenvergoeding die het inkomen van veel gewone burgers ver overschrijdt. Een andere misstand, die ook al jaren bestaat, komt maandag aan de orde in de Brusselse commissie Begrotingscontrole. Om een luxe aanvullende pensioenvoorziening voor honderden oud-Europarlementariërs te redden, is veel extra belastinggeld nodig.
 2. Liberalen doen aan zelfcorrectie
  PREMIUM
  opinie

  Liberalen doen aan zelfcorrec­tie

  De VVD claimt steeds nadrukkelijker stemmen uit midden van de politiek. De vertrekkende fractievoorzitter Klaas Dijkhoff is al lang bezig de partij bij te sturen, kritischer over wat de VVD de ‘rafelranden van het kapitalisme’ noemt en met meer begrip voor de belangen van de middeninkomens. Bas van ’t Wout bevestigt deze lijn in de PZC. Hij is de nieuwe staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Van ’t Wout herhaalt nog maar eens dat de VVD een hoger minimumloon wil. Ontspoort de partij?