Volledig scherm
PREMIUM
Ondine van der Vleuten © Mechteld Jansen

Hup, daar ging de ingelijste merklap van ma

Column Ondine van der VleutenDe man wilde het net in de container mikken. Hij aarzelde. Een ogenblik, om het vreemde object te bekijken. Vraagtekens in zijn ogen. Ik had het antwoord. ,,O! Een blotter!”, riep ik opgetogen. ,,Wat leuk. Gaat u die weggooien?”

De man knikte en reikte mij de inktdepper aan: een stuk hout met bovenop een koperen greepje, heel praktisch vastgezet met vleugelmoeren. Draaide je die los, dan kon je de bovenzijde loshalen van het halfronde, onderste deel. Tussen die twee delen in klemde je het ‘vloeipapier’, wist ik: dik, zacht papier. Als je dan de blotter over de zojuist met kroontjespen en inkt - of vulpen - geschreven letters liet schommelen, zoog die direct de overtollige inkt op. Allemaal overlevering - zelf heb ik op de eerste klas lagere school na, altijd met balpen geschreven. 

 1. ‘Soms maak ik me zorgen, zo dun is ze’
  PREMIUM
  Column Ondine

  ‘Soms maak ik me zorgen, zo dun is ze’

  In Tholen is op Wereld Veganismedag de vegan vlag uitgestoken. Met de V van Victory, want vegan is in opkomst. ,,Een vlag voor vegans. Wist jij dat?”, vraag ik aan R., die in mijn Indonesische kookboeken snuffelt. Zijn dochter is vegan en binnenkort jarig. Kan pappie misschien een veganistische rijsttafel bereiden? Maar natuurlijk. Hij heeft het al helemaal bedacht. Het wordt rijst met tumis tjampur taotjo, sambal goreng tahu peteh, tempeh ketjap en atjar ketimun met taugé en maïs.
 2. Appelstroop van open vuur, alleen voor de zondag
  PREMIUM

  Appel­stroop van open vuur, alleen voor de zondag

  Hij hangt chagrijnig op de bank. Mondhoeken omlaag. ,,Was het niet leuk op school?”, vraag ik. Jawel, gromt mijn zoon. ,,Er is niks te eten in huis. Er is hier nooit iets.” Dat, weet ik met zekerheid, is onzin. In de broodtrommel ligt stevig zwartbrood uit Limburg, er is kaas in de koelkast en een keur aan smeersels. ,,Je bedoelt zeker: er is geen witbrood en geen hagelslag?”, repliceer ik. ,,Wat is er mis met pindakaas of jam? We hebben trouwens nog elf potten appelstroop. In Limburg doen ze een moord voor zwartbrood met oude kaas en stroop. Als die op is, krijg je witbrood met hagelslag. Beloofd.” Het helpt niet. Zijn mondhoeken gaan alleen nog verder naar beneden. ,,Elf potten?”, kreunt hij. ,,Dat is toch niet normaal?! Waarom? Waarom heb ik geen normale moeder?”
 3. Straf als antwoord op een wanhoopsdaad
  PREMIUM
  COLUMN ONDINE VAN DER VLEUTEN

  Straf als antwoord op een wanhoops­daad

  Een krantenbericht dat je een stomp in je maag geeft - het gebeurde me op 25 september twee keer. Eerst die foto van twee naakte, smerige, verwaarloosde peuters die rondscharrelden tussen dronkaards in een Oekraïens daklozenkamp. Hun mama, de 20-jarige Bozhena en de 22-jarige vader Volodymyr hadden Andrey van 3 en zijn één jaar jongere broertje Maksim even gedumpt. Ze waren ‘het beu om op de jongens te letten’ en hadden ‘behoefte aan wat rust’.

Columns