‘IOC moet zorgen dat het niet medeplichtig wordt aan enige schendingen van de rechten van atleten’
Atleten die zich niet volgens de olympische gedachte of de Chinese regels en wetten gedragen, kunnen rekenen op sancties. Dat heeft een officiële medewerker van de organisatie van Peking 2022 geantwoord op vragen of atleten zouden kunnen protesteren bij de Spelen van volgende maand in China.
De medewerker deed zijn uitspraken tijdens een digitale bijeenkomst van de Chinese ambassade in de Verenigde Staten. Hij zei dat de sancties onder meer kunnen zijn dat de accreditatie van een atleet wordt afgenomen, als wordt geconcludeerd dat die zich heeft gedragen in strijd met het olympisch handvest.
,,Onder de strenge restricties die van kracht zijn voor Peking 2022 moet het internationaal Olympisch Comité beter zijn best doen bij het beschermen van het recht van atleten om zich te uiten. Boven alles moet het IOC zorgen dat het niet medeplichtig wordt aan enige schendingen van de rechten van atleten", vindt Alkan Akad, onderzoeker voor China van Amnesty.
In aanloop naar de Spelen is er vanuit verschillende landen kritiek geweest op het schenden van mensenrechten door China. Daarom besloten invloedrijke sportnaties als Verenigde Staten, Australië en Groot-Brittannië tot een diplomatieke boycot. Zij sturen geen overheidsfunctionarissen naar de Spelen. Van een sportieve boycot is geen sprake. Nederland stuurt ook geen regeringsdelegatie naar de Spelen, maar heeft zich niet openlijk achter de boycot van onder meer de VS geschaard.
Het Internationaal Olympisch Comité gaf sporters bij de Spelen van Tokio afgelopen zomer ruimte voor het uiten van politieke of sociale opvattingen, maar benadrukte toen ook dat elke vorm van protest, politieke of religieuze propaganda tijdens de wedstrijden en bij de huldigingen op het podium of in het atletendorp verboden blijft. IOC-lid Dick Pound zei in december dat atleten zich ook tijdens de Spelen in Peking mogen uiten, maar dat ze zich wel moeten houden aan de wetten van het gastland.
Amnesty International waarschuwt de internationale gemeenschap dat het China niet moet toestaan de Winterspelen te gebruiken voor ‘sportwashing’, het gebruiken van grote sporttoernooien om de reputatie op te vijzelen. Volgens de mensenrechtenorganisatie moeten landen voorkomen dat ze ,,medeplichtig zijn aan het beoefenen van propaganda”.
Amnesty vreest dat China de Spelen wil gebruiken als afleiding voor mensenrechtenschendingen tegen de Oeigoeren en tegen inwoners van Hongkong. Volgens de organisatie is de situatie in het Aziatische land nu slechter dan tijdens de Zomerspelen van Peking van 2008. ,,De wereld moet de lessen leren van de Spelen van 2008, toen de beloften van de Chinese regering om mensenrechten te verbeteren nooit zijn waargemaakt”, zegt Akad.
Bekijk hier onze spotvideo's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Yvonne van Gennip ziet Irene Schouten schaatsgeschiedenis schrijven: ‘Welkom bij de club’
,,Welkom bij de club van drie”, schreef Yvonne van Gennip, drievoudig olympisch kampioene van Calgary 1988, via Linkedin aan kersvers massastartkampioene Irene Schouten. ,,Of je er gelukkiger van wordt? Nou, ik vond het allemaal hartstikke leuk.” -
Podcast Hallo Peking | Bellen met Kai Verbij: ‘Even in de open wond wroeten’
Elke dag - in het holst van de ochtend - praten Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam je vanuit Move Amsterdam bij over de Olympische dag die komen gaat. -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
PREMIUMGoud op 1000 meter
Thomas Krol is niet meer de labrador die zijn beste vriend een olympisch ticket gunde
Nog niet eens zo lang geleden was Thomas Krol geen winnaar. Zo werd er over hem gedacht en zo dacht hij over zichzelf. Maar hij bleef zich ontwikkelen met de olympische titel op de 1000 meter als ultieme bewijs. ,,Mijn droom is uitgekomen, na jaren hard werken.” -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan.
-
Olympische ster Eileen Gu pakt tweede goud
Freestyleskiester Eileen Gu heeft bij de Olympische Spelen in Peking haar tweede titel behaald. De 18-jarige Chinese was vrijdag de beste op het onderdeel halfpipe. Gu, die in San Francisco is geboren, won eerder goud op de big air en zilver op de slopestyle. -
Tóch nog brons: Zwitserse skicrosser krijgt negen dagen na olympische finale alsnog haar medaille
De Zwitserse skicrosser Fanny Smith heeft negen dagen na de olympische skicrossfinale alsnog de bronzen medaille gekregen. De 29-jarige Smith was in eerste instantie teruggezet van de derde naar de vierde plaats omdat ze de Duitse Daniela Maier in de finale zou hebben gehinderd. -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent.