Groot-Brittannië ook op punt zich terug te trekken voor Spelen
Groot-Brittannië staat op het punt het voorbeeld van Australië en Canada te volgen en zich terug te trekken voor de Olympische Spelen van Tokio, als die volgens plan in de komende zomer worden gehouden. Dat zei Hugh Robertson, voorzitter van het Britse nationaal olympisch comité.
,,Als het virus zich zo ontwikkelt als onze regering het verwacht, is het uitgesloten dat we afreizen”, aldus Robertson. ,,Ik zie geen enkele mogelijkheid om onze atleten dan goed voorbereid aan de start te krijgen. Ik verwacht daarom dat we ons snel bij Australië en Canada zullen aansluiten. De trainingsaccommodaties zijn dicht en zullen dat voorlopig ook wel blijven.”
Als tweede reden om af te zeggen noemde hij dat het ‘wellicht niet fatsoenlijk is’ om in een tijd als deze met Olympische Spelen bezig te zijn.
Ook Zwitserland roert zich. Het land heeft het IOC opgeroepen om de Olympische Spelen te verplaatsen. Het Zwitserse olympisch comité deed dat formeel per brief, nadat het zondag al had gezegd dat de Spelen alleen kunnen doorgaan als het coronavirus wereldwijd onder controle is. ,,We geloven niet dat er onder deze omstandigheden eerlijke Spelen volgens het gedachtegoed van de olympische beweging kunnen worden gehouden”, zegt voorzitter Jürg Stahl.
,,Daarom hebben we de IOC tot uitstel opgeroepen. Alle atleten gaan gebukt onder de moeilijke omstandigheden om in te trainen. Bovendien hebben al wat landen aangegeven dat ze komende zomer niet willen meedoen aan de Spelen.”
Canada en Australië hebben dat gezegd, de Noren en Britten zien het ook niet zitten om onder de huidige omstandigheden mee te doen. De Franse sportminister Roxana Maracineanu riep het IOC en de Japanse overheid op om zo snel mogelijk duidelijkheid te geven. Het IOC heeft gezegd binnen vier weken een beslissing te nemen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Verheijen ziet geen gemiste kans op goud en blikt terug op relletje met Nils van der Poel
Ondanks het feit dat Nederland bij de Winterspelen in Peking het doel - ‘richting de 20 medailles’ – net niet haalde, was Carl Verheijen een ‘trotse chef de mission’. -
Podcast Hallo Peking | ‘Bellen met Theo Bos, die eindelijk is vrijgelaten’
Elke dag - in het holst van de ochtend - praten Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam je vanuit Move Amsterdam bij over de olympische dag die komen gaat. Dag 13 staat in het teken van de 1000 meter schaatsen bij de mannen. We blikken vooruit met onze ‘vriend van de show’ Theo Bos. -
Zoveel verdienden Irene Schouten en Suzanne Schulting aan hun olympische medailles in Peking
De atleten van TeamNL haalden zeventien medailles binnen op de Olympische Spelen van Peking. Maar leverde ze dat naast alle roem die bij het winnen van een olympische plak komt kijken ook nog wat op in de portemonnee? -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Geen plakken voor Nederland
Oekraïne aan kop medaillespiegel na dag één Paralympische Spelen
Oekraïne heeft op de eerste dag van de Paralympische Spelen in Peking de leiding genomen in het medailleklassement. De ploeg pakte zeven medailles, allemaal bij de biatlon, waarvan drie gouden.
-
Podcast | Goodbye Peking: de grote terugblik op de Olympische Winterspelen
Zoals elke middag blikken Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam vanuit Move Amsterdam terug op de Olympische dag. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen.