Gracenote stelt voorspelling Winterspelen bij: TeamNL levert gouden plakken in
Niet 21 maar 19 medailles neemt TeamNL eind februari terug uit Peking. Althans, dat is de bijgestelde verwachting van statistiekenbureau Gracenote over de medaillespiegel van de Olympische Winterspelen in China.
In vergelijking met de laatste voorspelling, eind vorige maand, levert Nederland twee gouden plakken in. Vorige maand, exact 100 dagen voor de start van de Winterspelen, voorspelde Gracenote nog 12 keer goud voor TeamNL. Vandaag zijn dat er twee minder.
De gouden medailles van vorige maand die nu moeten worden ‘ingeleverd’ zijn één van de vier gouden plakken van Suzanne Schulting - op de 500 meter moet ze nu genoegen nemen met zilver achter de Italiaanse Arianna Fontana - en de mannen 5000 meter relay (Nederland valt nu zelfs buiten de top 3).
Met tien goud, waarvan drie voor beoogd ‘koningin’ Suzanne Schulting, zou Oranje nog altijd op de vierde plaats van de medaillespiegel eindigen. Tellen we alleen de 19 plakken, dan zou Nederland na de Spelen op de zevende positie ‘finishen’.
Uiteindelijk wordt Nederland in China ingeschaald op tien keer goud, acht zilver en eenmaal brons. Noorwegen (45 medailles, waarvan 22 goud), het ‘Russische Olympisch Comité’ (33 medailles, 13 goud) en Duitsland (27 plakken, elf goud) zijn de enige landen die succesvoller worden geacht.
Bij de twee laatste Winterspelen eindigde Nederland als vijfde in het klassement, met respectievelijk 24 medailles (Sotsji 2014) en 20 medailles (Pyeongchang 2018).
Belangrijke kanttekening
Gracenote gebruikt een rekenmethode die met allerlei zaken rekening houdt, maar vooral kijkt naar uitslagen van eerdere jaren. Daarbij komt wel een belangrijke kanttekening. Door de coronapandemie hebben belangrijke Aziatische sportlanden als Japan, Zuid-Korea en gastland China de afgelopen winter geen of weinig internationale toernooien bezocht.
Dat bleek bijvoorbeeld uit de voorbije twee World Cups in het schaatsen, toen Nederland in Polen en Noorwegen flink inleverde ten opzichte van de Japanners, Amerikanen en Zuid-Koreanen, waardoor bijvoorbeeld het schaatsgoud op de 5000 meter relay voor Oranje van vorige maand nu in de herziene medaillespiegel zelfs niets oplevert.
Bekijk hieronder onze sportvideo's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
-
Yvonne van Gennip ziet Irene Schouten schaatsgeschiedenis schrijven: ‘Welkom bij de club’
,,Welkom bij de club van drie”, schreef Yvonne van Gennip, drievoudig olympisch kampioene van Calgary 1988, via Linkedin aan kersvers massastartkampioene Irene Schouten. ,,Of je er gelukkiger van wordt? Nou, ik vond het allemaal hartstikke leuk.” -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Podcast | Goodbye Peking: de grote terugblik op de Olympische Winterspelen
Zoals elke middag blikken Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam vanuit Move Amsterdam terug op de Olympische dag. -
Grootse carrière Sven Kramer ten einde: ‘Nee, geen tranen nu, ik ben niet zo sentimenteel ingesteld’
De schaatswereld heeft vandaag afscheid genomen van Sven Kramer. Na jarenlange dominantie, en zijn vele titels en medailles op de lange afstanden en allroundtoernooien zwaaide hij af met de zestiende plaats op de massastart.
-
Bom barst in Parijs: voorzitter Frans Olympisch Comité stapt 14 maanden voor Spelen op
-
-
-
Bergsma emotioneel na derde gouden plak Schouten: ‘Fantastisch wat Irene laat zien’
Het schaatstoernooi op de Olympische Winterspelen van Peking zit erop. Irene Schouten pakte op de massastart haar derde gouden medaille. Dat succes zorgde voor emoties bij ploeggenoot Jorrit Bergsma, die geen rol van betekenis speelde op de massastart. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.