Geen 'goat' voor Ireen Wüst, maar zilveren epiloog van gouden carrière
Toen Ireen Wüst bij Turijn 2006 haar eerste olympische titel veroverde, kreeg ze hier en daar te horen: 'je schaatscarrière is nu al geslaagd.' Daar dacht de wilskrachtige jongedame uit Brabant zelf toch ietsje anders over.
Twaalf jaar later sluit ze haar olympische tijdperk af met zilver op de ploegachtervolging bij Pyeongchang 2018. Met in totaal elf plakken is Wüst in Zuid-Korea de meest gedecoreerde olympische schaatsster (vijf goud, vijf zilver, een brons) aller tijden geworden.
,,Ik moet en ik zal'', zei ze ooit. En daarmee bedoelde Wüst maar één ding: winnen. Die sterke wil, die vurige ambitie, zat er al vroeg bij haar in. Altijd maar willen winnen. Die enorme geldingsdrang heeft haar ook buiten het olympische circuit een karrenvracht aan eremetaal opgeleverd: 18 wereldtitels, 44 wereldbekerzeges, 5 Europese titels en 21 Nederlandse titels. En daar komen er tot 2020, het jaar waarin ze vermoedelijk afscheid neemt, ongetwijfeld nog wel een 'paar' bij.
Maar die pure 'winstverslaving' heeft soms ook een keerzijde. Zo wilde ze na Turijn 2006 te hard, te snel en ook te graag doorpakken. Wüst raakte zwaar overtraind. ,,Jeugdige overmoed'', zo verklaarde ze later. Van het onbevangen en vrolijke meisje dat in Turijn vanuit het niets toesloeg, was niet veel meer te bekennen. ,,Keigaaf'' (een gevleugelde uitspraak van de jonge Wüst) was haar schaatsleven toen zeker niet meer. Maar ze kwam ijzersterk terug, zoals ze altijd alle tegenslagen hoe dan ook wist te overwinnen.
Bij Vancouver 2010 zat ze in fysiek opzicht slechts op zeventig procent. Toch won Wüst opnieuw olympisch goud. Op kwaliteit en karakter. Twee eigenschappen op basis waarvan ze nadien de overwinningen aaneen bleef rijgen.
Bij Sotsji 2014 was Wüst op haar best: twee keer goud, drie keer zilver. Op de laatste avond liet ze zich fotograferen in de Russische nacht met al haar plakken om haar nek. Dat was het ultieme 'genietmoment' volgens Wüst, die nadien echter opnieuw met de schaduwzijde van topsport werd geconfronteerd.
Ze kon ondanks haar sterrenstatus maar moeizaam een nieuwe ploeg vinden. Ook haar plannen voor een eigen project ('Team4Gold') verliepen stroef. Toch zette ze door, soms tegen beter weten in, maar altijd met de mentaliteit van een winnaar. Die onverzadigbare instelling leverde in Zuid-Korea nog eens drie olympische plakken op.
De eretitel 'GOAT' ('Greatest Of All Time') ging door het zilver op de achtervolging nog net aan haar voorbij, maar de beste olympiër van Oranje zal Wüst waarschijnlijk nog heel lang blijven.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nog één keer nagenieten: dit zijn de mooiste olympische foto’s van Pim Ras
Pim Ras vertoefde de voorbije weken in Peking op schaatsbaan, in shorttrackhal, in de bergen bij ski- of snowboard, op de bobbaan of in het gewone leven in de Chinese metropool. Uit duizenden shots selecteerde de huisfotograaf van deze site een aantal van zijn mooiste foto’s. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUM
Dit zijn de momenten uit Peking die we nooit vergeten
Na twee weken Winterspelen maken onze olympische verslaggevers de eindbalans op. Welke momenten blijven het meest hangen? Een persoonlijke top drie. -
Winterspelen
Bart Swings schenkt België historisch goud: ‘Hoop dat de Nederlanders me dit gunnen’
Bart Swings schreef vandaag Belgische sportgeschiedenis door olympisch goud te veroveren op de massastart. ,,De Nederlanders maakten het me niet makkelijk”, aldus de 31-jarige Vlaming. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Podcast Hallo Peking: ‘Het is gewoon kindermishandeling wat er bij het kunstrijden gebeurt’
Elke middag blikken Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam vanuit Move Amsterdam terug op de olympische dag. Vandaag dag 14. -
Finse langlaufer heeft door extreme kou last van bevroren penis: ‘Pijn was ondraaglijk’
De massastart bij het langlaufen op de Olympische Spelen in Peking was door de extreme kou loodzwaar voor de sporters. De Fin Remi Lindholm had last van een nogal opvallende fysieke klacht: zijn penis was bevroren.