Djokovic blijft met lege handen achter: opnieuw geen medaille
Novak Djokovic is er niet in geslaagd om een olympische medaille te veroveren in het enkelspel. De Serviër verloor in de strijd om het brons van Spanjaard Pablo Carreno-Busta: 6-4, 6-7 (6) en 6-3.
Djokovic was de grote favoriet om in Tokio het goud in het mannen enkelspel te veroveren. De Serviër won dit jaar al de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon en was nog in de race voor de 'golden grand slam’, waarvoor hij dus het olympisch tennistoernooi moest winnen en later in het jaar ook nog de US Open. Tegen Alexander Zverev viel die droom in duigen. ,,Ik voel me verschrikkelijk", zei Djokovic na afloop. ,,Alexander serveerde heel erg sterk. Ik kreeg amper kansen om op zijn tweede service iets terug te doen. Dat is sport: hij speelde beter en heeft de overwinning verdiend.”
Waar Djokovic zich normaal gesproken puur richt op het enkelspel, komt hij in Tokio ook in het mixed dubbelspel in actie. Ook daarin werd hij met Nina Stojanovic uitgeschakeld in de halve finale. Het roept de vraag op of Djokovic überhaupt wel mee moest doen aan het dubbelspel, gezien de zware fysieke omstandigheden in het broeierige Tokio. Tegen Carreno-Busta kon hij de eer nog redden voor zijn land.
De Spanjaard die in de kwartfinales voor een verrassing zorgde door de als tweede geplaatste Daniil Medvedev te verslaan en in de halve finale werd uitgeschakeld door diens landgenoot Karen Khachanov, begon goed aan de partij. Hoewel Djokovic drie kansen kreeg om Carreno-Busta te breken, was het bij een 2-2 stand direct raak op het eerste breakpunt voor Carreno-Busta. Die voorsprong gaf hij niet meer uit handen: met 4-6 ging de eerste set naar Carreno-Busta.
In de tweede set kreeg geen enkele speler een breekkans en draaide het op een tie-break uit. Carreno-Busta kreeg op de service van Djokovic een matchpoint, maar sloeg niet toe. Met 8-6 won Djokovic de spannende tie-break en draaide het op een allesbepalende derde set uit. Djokovic leek het momentum te pakken en kreeg direct opnieuw een breakkans, maar Carreno-Busta raakte niet in paniek en sloeg juist zelf een game later toe op de servicebeurt van de Serviër, die een vermoeide indruk maakte. Uit frustratie smeet Djokovic zijn racket stuk tegen het net en gooide hij het gebroken deel de tribunes in. Een woedeaanval met gevolgen, zo bleek later.
Carreno-Busta serveerde de wedstrijd met pijn en moeite - pas op zijn zesde matchpoint was het raak - uit en bezorgde Spanje voor het eerst sinds 2008 weer een medaille in het heren enkelspel. Toen kroonde Rafael Nadal zich tot olympisch kampioen, Djokovic pakte destijds brons. In 2012 greep de Serviër in de strijd om het brons naast een medaille tegen Argentijn Juan Martin Del Potro, vier jaar later werd hij door diezelfde Del Potro in de eerste ronde uitgeschakeld.
Teruggetrokken
Djokovic zou later op de dag nog met Stojanovic in actie komen in het dubbelspel, maar hij heeft zich teruggetrokken voor de partij tegen Asleigh Barty en John Peers. Aan zijn woedeaanval heeft hij namelijk een schouderblessure overgehouden. Het brons gaat dus naar het Australische duo. De finale gaat zondag tussen de Russische koppels Vesnina/Karatsev en Pavlyuchenkova/Rublev.
Beluister hieronder onze olympische podcasts.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Droom Djokovic in duigen: Zverev dwarsboomt weg naar golden slam
-
Update
Hitte zorgt voor problemen op tennisbaan: ‘Wie is er verantwoordelijk als ik hier sterf?’
De weersomstandigheden in Tokio spelen de tennissers flink parten op de Olympische Spelen. Paula Badosa wordt per rolstoel afgevoerd, Novak Djokovic klaagt en Daniil Medvedev laat met zijn bewoordingen niets aan duidelijkheid te wensen over. Na de klachten besloot de organisatie dat vanaf heden later op de dag wordt getennist. -
PREMIUM
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun. -
Warm welkom voor veelbesproken Kamila Valieva bij thuiskomst in Rusland
Kamila Valieva is na twee bijzonder roerige olympische weken warm onthaald in Rusland. De 15-jarige kunstschaatsster was het middelpunt van een dopingrel, bezweek uiteindelijk onder de druk, maar bleek nog altijd populair in haar thuisland. -
Bobsleeër Ivo de Bruin vreest vierde heat niet te halen: ‘Maar we gaan ervoor vechten’
Bobsleeër Ivo de Bruin denkt dat het lastig gaat worden om de top 20 te halen in de viermansbob op de Olympische Spelen in Peking. De piloot is na de twee runs van zaterdag 25ste en om aan de afsluitende vierde run te mogen deelnemen moet hij in de top 20 staan. ,,Dat wordt heel lastig”, zegt De Bruin. ,,We gaan alles geven en ervoor vechten.”
-
PREMIUM
Kaartverkoop Olympische Spelen Parijs begonnen: ‘Helft van alle kaarten kost minder dan 50 euro’
-
-
-
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol?