Advies aan olympiërs na uitbraak norovirus: blijf op je kamer
Olympische sporters doen er goed aan zoveel mogelijk op hun kamer te blijven, nu het norovirus rondwaart op het olympische complex. Ze moeten contact met vrijwilligers vermijden. Dat zegt topsportarts Guido Vroemen. ,,Het is extreem besmettelijk.”
Het zeer besmettelijke norovirus heeft in Pyeongchang inmiddels verscheidene vrijwilligers en beveiligingsmedewerkers getroffen. Zo'n 1.200 particuliere beveiligers zijn in quarantaine gezet en vervangen door militairen.
Geluk bij een ongeluk voor de Nederlandse schaatsers en shorttrackers: het norovirus treft vooral Pyeongchang, het bergdorp waar de komende weken de sneeuwnummers worden afgewerkt. In Gangneung zouden nog geen vrijwilligers zijn getroffen door het buikgriepvirus. Alleen snowboarders Cheryl Maas, Michelle Dekker en Niek van der Velden en skeletonster Kimberley Bos zitten in Pyeongchang.
NOC*NSF neemt geen extra maatregelen. Wel zijn de sporters en begeleiders nog wat alerter qua hygiëne en wassen ze bijvoorbeeld goed hun handen. ,,Wij zijn vanochtend op de hoogte gebracht over de uitbraak van het virus. Artsen van onze ploeg hebben bij instanties in Nederland nagevraagd of de bestaande infectieprotocollen voldoen. Dus we hebben het nog een keer extra laten toetsen. Volgens de instanties is aanpassing niet nodig'', legt een woordvoerder van de sportkoepel uit. ,,Iedereen is wel wat alerter, maar er is geen paniek.''
Toch is waakzaamheid geboden, stelt Vroemen, arts van het wielerteam van Roompot en diverse andere duursporters. Het virus kan via menselijk contact en ook via de lucht worden overgedragen. ,,Je kunt het van iedereen oppikken. Daarom moet je contact vermijden. Geen handen geven en niet in ruimtes komen waar veel mensen bij elkaar zijn.”
Open window
Vroemen adviseert de sporters de kamer in het olympisch dorp alleen te verlaten als dat per se nodig is. ,,Voor de training dus. Na de training moeten sporters helemaal voorzichtig zijn. Als je net een intensieve inspanning achter de rug hebt, ben je extra kwetsbaar. Dat wordt een open window genoemd. En het is belangrijk om desinfecterende sprays te gebruiken.”
Voor veel schaatsers is het al algemeen gebruik om goed op te letten voor virussen. Zo geven ze de voorkeur aan een boks in plaats van een handdruk om het risico op besmetting te minimaliseren. Teamarts Gé van Enst vertelde onlangs in een interview met De Stentor dat hij zijn pupillen uitgebreide richtlijnen meegeeft. ,,Niet zoenen, geen handen schudden, geen trapleuningen of deurkrukken aanraken, ook niet in het schaatsershotel in Wolvega'', somt Van Enst de maatregelen op. ,,Zo vaak als mogelijk de handen wassen. Eigenlijk alle kans op een infectie minimaliseren.''
,,We leggen niets op, maar geven richtlijnen'', verduidelijkt de sportarts. ,,We maken duidelijk waar de potentiële bronnen voor virale infecties zitten. Dat geldt voor het zoenen van vrienden en familie, maar ook van partners en kinderen. Zeker kleine kinderen die nog naar een crèche gaan, zijn - hoe vervelend ook - een groot gevaar. En daarmee de partner ook. En schaatsers zonder kinderen doen er verstandig aan hun partner uit te leggen dat ze voorzichtig moeten zijn. ,,Bij twijfel niet zoenen", zeg ik altijd.
Bij twijfel niet zoenen, zeg ik altijd
Het klinkt misschien exotisch, maar mensen die het norovirus onder de leden hebben lijden simpelweg aan buikgriep. In Nederland veroorzaakt het norovirus ongeveer 60 procent van de buikgriepgevallen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Jaarlijks lopen liefst 600.000 mensen in ons land het virus op.
Ontlasting en braaksel
De klachten: braken, diarree, misselijkheid, koorts, hoofdpijn en buikpijn. Het virus zit in ontlasting en braaksel van iemand die het virus bij zich draagt. De ontlasting kan wel drie weken besmettelijk blijven. Iemand die het norovirus heeft, kan anderen besmetten via de handen. Na bezoek aan het toilet kan het virus op bijvoorbeeld de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklink zitten.
Ook via de lucht kan het virus zich verspreiden. Als iemand met norovirus braakt, kan het virus in de lucht komen en op spullen terechtkomen. Zo kan het op de handen en in de mond komen en kan iemand besmet raken. Ook vervelend: mensen die het virus bij zich dragen, zijn zich daarvan niet altijd bewust, doordat niet altijd klachten optreden. Toch kan die persoon wel anderen besmetten.
Wie het norovirus oploopt, is twee tot drie dagen onder de pannen. Hoe snel hij daarna de oude wordt, hangt vooral af van de vraag of hij koorts heeft gehad, zegt Vroemen. ,,Koorts leidt tot spierafbraak.” Daarnaast is er het mentale aspect. ,,Ziek worden doet iets met een sporter. Het maakt onzeker.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
PREMIUMGouden duo
'IJskoninginnen' Suzanne Schulting en Irene Schouten langs de meetlat: de één ingetogen, de ander extravert
Irene Schouten (29) en Suzanne Schulting (24) zorgden voor het meeste Nederlandse succes op deze Winterspelen. Hoe kwamen ze daar en wat kenmerkt hen? Verslaggevers Pim Bijl en Lisette van der Geest gaan op zoek naar overeenkomsten en verschillen. -
Marijke Groenewoud ondanks val naar olympische finale massastart, Irene Schouten eenvoudig door
Ondanks een val heeft Marijke Groenewoud bij de Olympische Spelen in Peking de finale gehaald van de massastart. De 23-jarige regerend wereldkampioene op dit onderdeel eindigde in haar halve finale als vijfde en dat was voldoende voor de eindstrijd. Daarvoor was een plek bij de beste acht noodzakelijk. Ook topfavoriete Irene Schouten plaatste zich. Ze finishte als vierde in de tweede halve finale. -
Ivo de Bruin ‘supertrots’ ondanks missen finale viermansbob
Ivo de Bruin haalde op de Spelen met een 26ste plaats in de viermansbob bij lange na niet de doelstelling die hij zelf had. Tijdens het olympische toernooi in Yanqing hoopte hij in de viermansbob in ieder geval bij de top twintig te komen. ,,Dat is niet gelukt, maar ik ben supertrots dat de jongens en ik alles hebben gegeven tot het laatste moment dat we ons konden laten zien.” -
PREMIUMGoud op 1000 meter
Thomas Krol is niet meer de labrador die zijn beste vriend een olympisch ticket gunde
Nog niet eens zo lang geleden was Thomas Krol geen winnaar. Zo werd er over hem gedacht en zo dacht hij over zichzelf. Maar hij bleef zich ontwikkelen met de olympische titel op de 1000 meter als ultieme bewijs. ,,Mijn droom is uitgekomen, na jaren hard werken.”
-
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
PREMIUM
Dit zijn de momenten uit Peking die we nooit vergeten
Na twee weken Winterspelen maken onze olympische verslaggevers de eindbalans op. Welke momenten blijven het meest hangen? Een persoonlijke top drie. -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs.