Vijf dagen vaderschapsverlof alleen weggelegd voor happy few
COLUMN NYNKE DE JONGNynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.
Delen per e-mail
Ik blijf met zoveel vragen zitten
Daar stond ‘ie: Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken, op de Negenmaandenbeurs in de RAI. Tussen de fruithapjesstands en het kinderwagentestparcours. En hij had groot nieuws: het kabinet komt met een wetsvoorstel om het partnerverlof uit te breiden. Volgend jaar mag de partner na de geboorte van een kind al vijf dagen betaald verlof opnemen, drie meer dan de schamele twee die je er nu krijgt. En in 2020 mag hij of zij daar ook nog vijf weken verlof aan vastplakken, waarbij 70 procent van het loon wordt doorbetaald.
Ik zou nu overwinningsrondjes rondom de verloskundigenpraktijk moeten lopen. Eindelijk! Meer verlof! De andere Europese ouders hoeven ons niet meer uit te lachen!
Maar ik blijf met zoveel vragen zitten. Waarom komt de prijs van dit verlof bij de werkgever te liggen en niet bij de overheid, zoals de SER adviseerde? Waarom is het niet verplicht gesteld? Waarom wordt er maar 70 procent doorbetaald? Dit zal toch zeker een drempel zijn voor gezinnen waar men al moeizaam rondkomt. Dan pak je niet zomaar dat partnerverlof. Dertig procent loonverschil is veel.
Happy few
Beste minister Koolmees, ik ben heel blij met dit wetsvoorstel. Maar met nog een paar aanpassingen kunnen we het nóg mooier maken
Kortom: dit is een prachtige regeling voor mensen die wel wat inkomen kunnen missen. De happy few. Het is een prachtig begin, maar het is niet gelijkwaardig. Het mooie van het zwangerschapsverlof voor vrouwen in loondienst is dat ze allemaal hetzelfde krijgen. Dan krijgt je moeder sowieso zestien weken de tijd om zich voor te bereiden op je komst en om daarna te wennen aan je bestaan.
En dat gun ik de partners ook zo. Het partnerverlof is positief voor de arbeidspositie van de moeder, en misschien nog belangrijker: voor de band die het kind met de vader of tweede moeder zal opbouwen. Die eerste weken zijn hectisch, vermoeiend maar vooral onvergetelijk. Als je die weken samen doormaakt, zal werk en zorg daarna ook veel eerlijker verdeeld worden.
Een paar weken verlof voor beide ouders, dat gun ik álle ouders. En niet alleen de gezinnen die het geld ervoor kunnen missen.
Beste minister Koolmees, ik ben heel blij met dit wetsvoorstel. Maar met nog een paar aanpassingen kunnen we het nóg mooier maken.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
COLUMN Werk van Elfstedenvrijwilligers lijkt op magie
Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUM
Column ‘We moeten de vogels tellen!’
Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUM
column Nynke de Jong Als je de jeugd kwaad krijgt, dan weet je dat je het echt aan het verprutsen bent
Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUM
column Geen grote boekenkast, dat is een verschrikkelijk idee
Özcan Akyol is ziek, dus schrijft Nynke de Jong ook vandaag over wat haar bezighoudt. -
PREMIUM
De VVD is verworden tot een populistisch proefballonnenkanon
Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.
-
PREMIUM
column Hoeveel slachtoffers moeten er nog vallen bij het vuurwerk?
Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUM
column Nynke de Jong Zijn er nog mensen die gewoon van de feestdagen genieten?
Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUM
column Waag het eens om onze schaatsers verdacht te maken
Jarenlang leek het een onoplosbare zaak, tot De Volkskrant en Andere Tijden Sport de krachten bundelden en erachter kwamen wie in 1985 na het EK Allround in Groningen de urine van Yvonne van Gennip en Ria Visser had verdonkeremaand.