Volledig scherm
Nynke de Jong. © Shody Careman

Vijf dagen vaderschapsverlof alleen weggelegd voor happy few

COLUMN NYNKE DE JONGNynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. 

Quote

Ik blijf met zoveel vragen zitten

Nynke de Jong

Daar stond ‘ie: Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken, op de Negenmaandenbeurs in de RAI. Tussen de fruithapjesstands en het kinderwagentestparcours. En hij had groot nieuws: het kabinet komt met een wetsvoorstel om het partnerverlof uit te breiden. Volgend jaar mag de partner na de geboorte van een kind al vijf dagen betaald verlof opnemen, drie meer dan de schamele twee die je er nu krijgt. En in 2020 mag hij of zij daar ook nog vijf weken verlof aan vastplakken, waarbij 70 procent van het loon wordt doorbetaald.

Ik zou nu overwinningsrondjes rondom de verloskundigenpraktijk moeten lopen. Eindelijk! Meer verlof! De andere Europese ouders hoeven ons niet meer uit te lachen!

Maar ik blijf met zoveel vragen zitten. Waarom komt de prijs van dit verlof bij de werkgever te liggen en niet bij de overheid, zoals de SER adviseerde? Waarom is het niet verplicht gesteld? Waarom wordt er maar 70 procent doorbetaald? Dit zal toch zeker een drempel zijn voor gezinnen waar men al moeizaam rondkomt. Dan pak je niet zomaar dat partnerverlof. Dertig procent loonverschil is veel.

Happy few

Quote

Beste minister Koolmees, ik ben heel blij met dit wetsvoor­stel. Maar met nog een paar aanpassin­gen kunnen we het nóg mooier maken

Nynke de Jong

Kortom: dit is een prachtige regeling voor mensen die wel wat inkomen kunnen missen. De happy few. Het is een prachtig begin, maar het is niet gelijkwaardig. Het mooie van het zwangerschapsverlof voor vrouwen in loondienst is dat ze allemaal hetzelfde krijgen. Dan krijgt je moeder sowieso zestien weken de tijd om zich voor te bereiden op je komst en om daarna te wennen aan je bestaan.

En dat gun ik de partners ook zo. Het partnerverlof is positief voor de arbeidspositie van de moeder, en misschien nog belangrijker: voor de band die het kind met de vader of tweede moeder zal opbouwen. Die eerste weken zijn hectisch, vermoeiend maar vooral onvergetelijk. Als je die weken samen doormaakt, zal werk en zorg daarna ook veel eerlijker verdeeld worden.

Een paar weken verlof voor beide ouders, dat gun ik álle ouders. En niet alleen de gezinnen die het geld ervoor kunnen missen.

Beste minister Koolmees, ik ben heel blij met dit wetsvoorstel. Maar met nog een paar aanpassingen kunnen we het nóg mooier maken. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Columns