Volledig scherm
© Shody Careman

Vaders en moeders

Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

Ik raak snel ontroerd van sportoverwinningen, maar de laatste dagen schiet ik vooral vol bij ouders. Bij de tranen van Jorien ter Mors over haar overleden vader. Bij de juichende vader van Ireen Wüst, met natte oksels van de spanning. En bij de moeder van Patrick Roest, die tijdens de 1500 meter zenuwachtig op de schouder van haar zoon hing, en bij elke rit haar spanning verbeet. Dat beeld zei meer dan duizend woorden.

Gisteren stond er in deze krant een artikel dat onze ongelooflijke medaillespiegel probeerde te verklaren. ‘Waarom zijn we zo goed?’, luidde de kop. We hebben veel ijsbanen, enthousiaste jeugd, de technische kennis. We hebben sponsors en veel media-aandacht voor het schaatsen. Maar onderschat onze ouders niet. Dit is het land van de kantinevrijwilligers en de breng- en haalschema’s. Achter elke succesvolle sporter staan ouders die jarenlang hun vrije tijd hebben opgeofferd aan het talent van hun kind.

Het fanatisme van het kind is niet zelden het fanatisme van de ouders. In sommige gevallen levert dat heel irritante opvoeders op, die langs de lijn de scheids uitschelden, of al vloggend achter hun kroost aanlopen, om alvast beelden te schieten voor de overwinningsdocumentaire die er over tien jaar van hun kind  moet worden gemaakt. Maar het gros van die ouders zijn gewoon vaders en moeders die op hun vrije zaterdag en zondag langs de ijsbaan of het hockeyveld staan. Een plastic bekertje kantinekoffie in de hand. Die ouders hadden op zo’n weekenddag van alles kunnen ondernemen. Er is altijd wel een dakgoot die  moet worden ontbladerd, er is altijd wel een tante die haar verjaardag viert. Maar zij rijden hun kind naar een sportwedstrijd, omdat ze zien dat hij of zij daar werkelijk gelukkig van wordt. Zonder die ouders ben je als sportnatie helemaal niks.

Ik plaatste dinsdag na de 1500 een tweet over die prachtige zilveren medaille: ‘Ben inmiddels ook ontzettend fan van de moeder van Patrick Roest’. Met daarbij de gezellige hashtag #demoedervanpatrickroest. En wie likete die tweet? Patrick Roest.

Bedankt, vader en moeder Roest. Namens uw zoon, en namens het gehele volk.

Nynke de Jong on Twitter

Ben inmiddels ook ontzettend fan van de moeder van Patrick Roest. #demoedervanpatrickroest

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Columns