Volledig scherm
Nynke de Jong. © Shody Careman

Tel je zegeningen en denk aan de Groningers

columnMisschien merkte u het al toen u vanochtend uit bed stapte: het is Blue Monday, de meest verschrikkelijke dag van het jaar. Althans, zo wil de commercie ons doen geloven. Die verzon ooit die koddige dag, zodat wij een maandag lang kunnen mekkeren over ons leven. Alsof we die behoefte de andere 364 dagen van het jaar niet hebben.

Quote

Maar hoe vergoed je die andere schade, de schade die het vertrouwen heeft opgelopen?


Maar als je leven eigenlijk best oké is, tel dan vandaag ook eens je zegeningen. En denk aan de inwoners van Groningen. Die alweer een aardbeving moesten verwerken. Weer scheuren in het schuurtje. En die vervolgens op vrijdag de minister-president hoorden zeggen dat het aan de lokale politiek lag dat er nog geen deugdelijk schadeprotocol was opgesteld. 

Zondag nam hij dat in Buitenhof alweer terug -het lag bij nader inzien toch aan de lange kabinetsformatie- maar in de tussentijd had de Groninger alweer gefrustreerd tegen zijn instabiele schuurtje geschopt.

Het zou nu écht niet lang meer duren, zei Rutte, en dan zou dat protocol er eindelijk zijn. Een kwestie van weken.

En dan? Dan is er een stappenplan waardoor Groningers hun schade kunnen indienen. En vervolgens kunnen wachten of die schade vergoed wordt. Maar hoe vergoed je die andere schade, de schade die het vertrouwen heeft opgelopen? Welke Groninger verwacht er nu nog wonderen van onze landelijke politici? Wie heeft er nog hoop dat het ooit goedkomt?

Vorig jaar trok Freek de Jonge al aan de bel. Er kwam een fakkeloptocht door Groningen. Even leek de urgentie daar, maar dat was in verkiezingstijd. En nu, na weer een grote aardbeving, kan de Groninger alleen maar denken: wat zijn we in al die jaren nou werkelijk opgeschoten?

Die immateriële schade, die enorme vertrouwensbreuk tussen Den Haag en Groningen, die is met een protocol niet te lijmen. Die stut je niet met beloftes over woningen verduurzamen en economisch perspectief voor de regio. Dat moet je als kabinet allemaal gaan dóen, en daarnaast moet je heel lang op de blaren zitten. En hopen dat die Groningers je ooit weer gaan waarderen. Maar dat lijkt op deze blue monday nog heel, heel ver weg. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Columns