Social media

column Nynke de JongEen op de zes jongeren zegt verslaafd te zijn aan social media, zo meldde deze krant een paar dagen geleden. Dat gaat soms zo ver dat ze niet meer normaal kunnen functioneren. Ze krijgen slaaptekort, kunnen hun studie niet afmaken en raken het contact kwijt met vrienden in de offline wereld. Alleen: wat doe je eraan? 

Volledig scherm
Nynke de Jong. © Shody Careman

Dwangmatig gebruik van social media is geen officieel erkende ziekte, dus probeer er maar eens hulp voor te krijgen. Verslavingsdeskundigen pleiten daarom voor erkenning van deze verslaving, zodat ze beter in kaart kunnen brengen hoe groot dit probleem is, en adequater mensen kunnen helpen.

Dat lijkt me een prima plan, want onze afhankelijkheid van de telefoon wordt groter en groter, omdat dit ding ook steeds meer kan. Ik kan me een leven zonder telefoon al niet meer voorstellen. En ik ben - vergeleken met de jongeren uit het onderzoek - een ouwe zak van 32. Ik snap Snapchat niet eens. Ik weet nog hoe het vroeger was, toen we niet altijd bereikbaar waren. Deze jongeren hebben geen idee.

Tegelijkertijd las ik deze maand in Filosofie Magazine een artikel over eenzaamheid. Lars Svendsen, een Noorse filosoof die daar onderzoek naar heeft gedaan, stelt dat we ons eenzamer voeler ómdat we zoveel online zijn. Omdat we altijd in contact staan met de ander, zijn we niet meer gewend om alleen te zijn. En zo ervaren we ook niet meer de prettige ervaringen van solitude, namelijk de ruimte voor zelfreflectie en voor creativiteit.

Altijd online, toch eenzaam.

Ook ik denk dat ik de social media in de gaten moet houden. Ik moet immers weten wat er speelt. Maar voor ik het weet krijg ik een lamme vinger van het F5'en van de pagina's. Raak ik oververhit door alle meningen.

De oplossing? Een peuter die er met je telefoon vandoor gaat. En 'm zo goed verstopt dat je 'm uren later pas terugvindt. In de voorraadkast, achter de beschuitbus. Maar voor alle mensen voor wie deze oplossing niet toereikend is, hoop ik van harte dat socialmediaverslaving eindelijk officieel erkend wordt.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Columns