Volledig scherm
Nynke de Jong © Shody Careman

Rassen

column nynke de jongDe media hadden het er deze week maar druk mee: de rassentheorieën van Forum voor Democratie. De nummer 2 op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam, Yernaz Ramautarsing, legde al eerder dit jaar een verband tussen ras en intelligentie. Zwarte mensen waren volgens hem nou eenmaal niet hyperintelligent. Hij had het zelf ook liever anders gezien. Daarna toonde Theo Hiddema, Kamerlid voor Forum voor Democratie, zich ook voorstander van deze rassentheorie.

Toen hadden alle kranten,tv-programma's, radiorubrieken en tijdschriften kunnen denken: pleur op. Deze racistische drek gaan wij niet verder uitdiepen. Rassentheorieën worden nergens bewezen, en worden louter gebruikt om de door jou ervaren superioriteit ten opzichte van de ander gewicht te geven. Er zijn oorlogen om gevoerd, er is genocide om gepleegd.

Maar Thierry Baudet, de grote roerganger van Forum voor Democratie, nam geen afstand van de uitspraken van Ramautarsing en Hiddema, en daarmee leek het verhaal ineens groter te worden, en leek het alsof we allemaal heel serieus op deze opmerkingen moesten ingaan. Radio EenVandaag deed een heuse factcheck van de uitspraken van Ramautarsing. Twee wetenschappers zeiden dat er geen bewijs was. Klaar.

Dat je alleen al aandacht besteedt aan dat soort vuiligheid, is al te veel eer voor Ramautarsing. En geeft alleen maar voeding aan mensen die zichzelf omwille van hun huidskleur al beter voelen dan een ander. Zoals NOS-correspondent in Zuid-Afrika Bram Vermeulen op Twitter zei: 'Hier in Zuid-Afrika zijn genoeg wetenschappers die kunnen uitleggen tot wat voor waanzin rassentheorieën leiden.'

Ondertussen is er grote onrust binnen het Forum voor Democratie. Een aantal leden wil meer inspraak, dat wordt tegengehouden door Baudet en zijn vertrouwelingen, en daarom zegt nu de één na de ander zijn lidmaatschap op. Niet omdat er in de top van de partij mensen rondlopen met racistische opvattingen, maar omdat ze graag meer inspraak willen. Racisme, oké, maar kunnen we het wel democratisch houden?

Ik wil Forum voor Democratie graag beoordelen op het democratische gehalte van de partij. Factcheck dat maar, EenVandaag. Maar doe niet alsof we die schimmige rassenpraat serieus moeten behandelen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Columns