Volledig scherm
Nynke de Jong. © Shody Careman

Oprah als president? Slechtste idee ooit!

COLUMNNynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

Zij was de reden dat ik nog wel eens te laat op de universiteit was. Dan had ze Beyoncé op bezoek, en vergat ik mijn middagcollege Vroegmoderne Literatuur. Sowieso heeft ze mijn beste jaren gekregen: jaren waarin ik grootse dingen had kunnen bereiken, maar ik liever op de bank zat te kijken naar Oprah. 

Het maakte weinig uit waar de uitzending over ging. Of ze nou Tina Turner op visite had, of vier mannen die mishandeld werden door hun vrouw: ik keek, uit interesse en gewenning. Oprah hoorde nu eenmaal bij mijn leven. En ook al was ik het echt niet altijd met haar eens, ik bewonder haar om haar doorzettingsvermogen, haar gave om mensen aan zich te binden.

Quote

Oprah als president? Slechtste idee ooit. Vreselijk. Hou op.

Dus natuurlijk zat ik een beetje te snotteren bij haar speech tijdens de Golden Globes. Het was een prachtig verhaal, vol hoop en troost. Maar de roep die daarna klonk, de mensen die enthousiast riepen dat Oprah zich kandidaat moet stellen voor de presidentsverkiezingen van 2020, die snap ik helemaal niet.

Slechtste idee ooit. Vreselijk. Hou op.

Niet omdat ze geen talent heeft, maar omdat het presidentschap je verandert. Ineens moet je een mening en een standpunt hebben over álles. In een televisieshow pak je de onderwerpen die jou aangaan, waar jij bevlogen over bent. Als president moet je een nieuw belastingstelsel vormgeven. Moet je telkens schipperen om zowel links als rechts tevreden te houden. Zo’n presidentschap begint met mooie woorden, en eindigt met gesteggel achter de komma. Want dat is de politiek. Dat is bij tijd en wijle taai dossiervreten.

Een stem op Oprah is een stem op de hoop, op de droom. Maar tussen droom en daad staan wetten in, en praktische bezwaren.

Nee, voor 2020 hebben de democraten een presidentskandidaat nodig die gehakt maakt van de holle showbizzretoriek van Trump. Een degelijke, betrouwbare politicus die zijn of haar verhaal goed kan vertellen. En die dan aan alle kanten gesteund wordt door Oprah.

Want: hoe meer bevlogen speeches van Oprah, hoe beter. Maar die komen beter tot hun recht buiten het Witte Huis. 

Bekijk hieronder de speech van Oprah Winfrey tijdens de Golden Globes Awards terug.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Columns