Volledig scherm
Nynke de Jong. © Shody Careman

Muntthee

Column Nynke de JongHet Sociaal en Cultureel Planbureau kwam deze week met de uitkomsten van een onderzoek. Deze keer over werkende vrouwen. De Nederlandse vrouw werkt nog altijd het minst van al haar Europese zusters. Dit is al jaren bekend, het is een inmiddels totaal afgeknaagde stok waar alfamannetjes ons graag mee slaan. Die roepen dan iets over 'parttime werkende, muntthee drinkende mutsen' et voilà: veel vrouwen op de kast gejaagd.

Maar er werden deze keer heel wat kanttekeningen bij de uitkomsten van het onderzoek geplaatst. De overvloed aan vrouwelijke parttimers heeft ook te maken met het soort werk waarvoor ze zijn opgeleid. Veel van die vrouwen komen in de zorg of het onderwijs terecht, vakgebieden waar parttime werken inmiddels bijna de norm is.

Vrouwen in de thuiszorg mogen vaak niet meer dan 32 uur per week werken, omdat meer werken slecht voor hun rug zou zijn. Pas afgestudeerde juffen hebben vaak geeneens zicht op een fulltime baan. Ik denk nog vaak met medelijden terug aan een televisiereportage die ik ooit zag, over invaljuffen die elke ochtend om zeven uur gedoucht en aangekleed bij de telefoon zitten, hopend op een telefoontje van OBS De Zevensprong die een dagje een juf voor groep 4 nodig heeft, omdat het juf Ada in de rug is geschoten.

Bidden om een baantje: het is de realiteit voor veel van die vrouwen. Munttheedrinkers tegen wil en dank.

Bijna de helft van de vrouwen tot 25 jaar zou liever meer werken dan ze nu doen. In de groep van 26 tot 30 jaar is dat nog een kwart. Maar de mogelijkheid moet er wel zijn.

Maar wat óók uit het onderzoek bleek: vrouwen durven minder goed om meer uren te vragen. En ja vrouwen, dat mogen we onszelf dus aanrekenen. Je moet er wel om vragen hè? De eerste les van succesvolle mensen is dikwijls: spreek je dromen uit. Geef aan wat je wilt.

Sla eens wat vaker met je vuist op het bureau van je baas. Want parttimen is prima, maar niet als je dat alleen maar doet omdat je niet om meer durft te vragen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Columns