Malediven

column Nynke de JongIk zou best graag naar de Malediven willen. Het winterweer in Nederland is heerlijk, daar niet van, maar mijn dochter is al een paar dagen ziek. En dus slijt ik mijn dagen binnen, snot afvegend en appeltjes schillend. Tussendoor googelde ik even wat foto's van de Malediven, en kreeg meteen zin om de talrijke half afgeknaagde krentenbollen die om mij heen lagen, richting mijn beeldscherm te smijten.

Hemelsblauw water, witte stranden, romantische rieten hutjes. Kinderen voor Kinderen heeft er ooit een mooi lied over gemaakt. Dus ja, ik snap de fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer, Marleen Barth wel. Even eruit. Maar was er helemaal niemand in haar buurt die zei: is dit wel het goede moment voor de Malediven?

Want laten we even resumeren. Marleen was de afgelopen tijd nogal veel in het nieuws. Omdat haar man - de oud-burgemeester van Wassenaar - meer wachtgeld had geregeld dan waar hij recht op had.

Volledig scherm
© Shody Careman

Daarnaast mochten ze in de ambtswoning blijven wonen, waar ze extreem weinig huur voor hoefden te betalen. Ondertussen probeerde Marleen Barth die huur ook nog naar beneden te krijgen. En tel daarbij op dat de Eerste Kamer deze week wellicht het belangrijkste debat van het jaar voert: over de donorwet. Maar daar is Barth dus ook niet bij. Voor iedere verkiezingen roept iedere politieke partij altijd dat zij de burgers het vertrouwen in de politiek terug gaan geven. Zij! Zij zijn betrouwbaar! Zij zijn er voor jou! De zakkenvullers, de sjoemelaars, de sjacheraars, dat zijn de anderen. Als je dan dubieus nieuws bent geworden omdat je voor 1.000 euro per maand in een huis van 2 miljoen wilde wonen, en je man onderhands dealtjes sloot met de gemeente Wassenaar, dan hou je je even koest. Dan voer je je debatten, doet je werk, en hoopt vervolgens dat de ophef wegzakt.

Het domste wat je dan kan doen, is ervoor zorgen dat heel grieperig Nederland vol jaloezie jouw vakantiebestemming googelt en snotterend iets over 'zakkenvullers' roept. Was er niemand in haar omgeving die dat Marleen Barth aan het verstand kon peuteren?

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Columns