Volledig scherm
© Shody Careman

Kasseienheimwee

column nynke de jongZo aan het begin van het voorjaar word ik steevast overvallen door een melancholiek gevoel. Noem het kas­seienheimwee. Je hebt die lange winter achter de rug, waarin je je hebt ­vermaakt met andere sporten. Je keek, je genoot, maar je wachtte op iets anders.

Op de voorjaarsklassiekers. Op dat moment waarop de wielrenners weer uit hun tropische oorden tevoorschijn kwamen, om weer eens ouderwets rondjes te rijden langs plaatsen met heroïsche ­namen als Munkzwalm, Korsele en Horebeke.

En dan krijg ik altijd kasseienheimwee. Niet alleen heimwee naar de beelden van die stoempende mannen en vrouwen op de Haaghoek en de Wolvenberg, maar ook om die kasseien zelf weer eens te voelen. En dat is een ambivalent gevoel. Enerzijds is er niks mooiers dan over kasseien rijden. Je voelt je een echte coureur. Je praat van tevoren over hoeveel lucht er in je bandjes moet en of je wel of niet het gootje aan de kant van de weg gaat pakken.

En als je er dan overheen rijdt, snap je niet waarom je hier zo naar hebt verlangd. Alles kraakt en piept. Bij de toerrenners voor je schieten de bidons uit hun houders. Je schudt zo hard dat het voelt alsof je eierstokken ter hoogte van je oren zitten. Naderhand heb je nog dagenlang spierpijn in je ­polsen.

Zo heb ik de afgelopen jaren ­regelmatig met sterke haat-liefdegevoelens door Vlaanderen ­gefietst. De ene toertocht vloog ik, de andere keer worstelde ik door de snijdende kou, mijn belabberde vorm vervloekend.

Maar elke keer had ik achteraf heimwee, omdat er niks zo mooi is als een koersdag in Vlaanderen. Met de toeschouwers langs de kant, een biertje en een warme worst in de hand. Het eindeloos lege landschap, de beroerde wegen. De vriendelijke seingevers die je de goede kant op vlaggen.

Mijn vrienden gingen de Omloop Het Nieuwsblad fietsen. Ik ben te zwanger, dus ze regelden een klapstoel voor me, een dekentje en een broodje hamburger. En zo zat ik op de Leberg, volop te genieten. Vol ­kasseienheimwee en vol liefde voor Vlaanderen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Columns