Volledig scherm
© Shody Careman

Gerrit

Thierry Baudet vond dat weerman Gerrit Hiemstra ontslagen zou moeten worden. Waarom? Omdat hij er een andere visie op klimaatverandering op nahoudt dan de frontman van Forum voor Democratie. Waar dit alles plaatsvond? Op Twitter natuurlijk, thuishaven voor de snelgeraakten en de nuancemijders. Na een tijd haalde Thierry zijn tweet offline, maar eens gezegd, blijft gezegd. Want er is altijd wel iemand die je tweetje heeft opgeslagen.

Het is een dubieus hoogtepunt in de onlinecarrière van Gerrit Hiemstra. Hij krijgt namelijk nogal wat over zich heen. Voor klimaatsceptici is hij zo'n beetje de beëlzebub. Gerrit strooit kwistig met onderzoeken die toch echt aantonen dat de aarde te snel opwarmt, dat de zeespiegel stijgt. En als je hem niet gelooft, gaat hij graag met je in debat. Het geduld dat hij daarbij tentoonspreidt is bewonderenswaardig. De klimaatscepticibubbel is namelijk een hardnekkige. Al beweren 99 van de 100 klimaatwetenschappers dat het water ons aan de lippen staat, dan nog geloven zij die ene die zegt dat het allemaal luchtfietserij is. Gerrit Hiemstra is hun ultieme tegenstander, samen met zijn handlanger, die dekselse Peter Kuipers Munneke. Allebei werkzaam bij die staatsomroep die niets liever doet dan ons angst aanjagen over extreme droogte en natheid. Allebei van die windmolenfetisjisten.

Ontslaan, die Gerrit! In het toekomstige land van kabinet Baudet-I is voor Gerrit en Peter geen plaats. Moeten ze eerst maar eens wat positiever doen over smog en CO2-uitstoot. Ik wens de weermannen veel geduld en wijsheid, met de stroom aan bagger die ze dagelijks over zich heen krijgen.

En terwijl al die baudettisten hun toetsenbord op capslock zetten om de twee eens goed de waarheid te vertellen, zat ik naar het liveblog van Rijkswaterstaat te kijken. Door de regen en de harde wind sloten zij op woensdag alle vijf de waterkeringen. Het was een machtig gezicht, en broodnodig, met al dat hoge water. Zonder die keringen zou half Nederland natte voeten krijgen.

Kijk, daar heb je wat aan: een Rijkswaterstaat die voorbereid is op extreem weer. Daar red je meer mensen mee dan met die toetsenbordridders die Gerrit Hiemstra willen laten ontslaan.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Columns